Vrouwen groep Busumbala

Busumbala Sanjong-ding Women “kafo”   

Maart 2004, Op Uitnodiging gaan we op bezoek bij de vrouwen van Busumbala. We hadden geen idee wat ons te wachten zou staan wel wisten we dat er kleding/schoenen uitgedeeld zou gaan worden. Theo en Miep/ Ans en Piet hadden hun dozen al in de auto en toen wij naar onze container reden om daar ook wat dozen met kleding uit te halen wachtte ons een onaangename verrassing.
Het slot van de container was door de eigenaar van de grond waarop de container stond verwisseld en wij konden niet meer bij onze spulletjes.
Over de boosheid en alle gevoelens die naar boven kwamen willen wij het hier nu niet hebben maar achteraf zijn we blij dat het slechts nog om 20 dozen ging met de minst waardevolle spullen. Het was een restantje en het komt tenslotte wel in Gambia alleen niet op die plek waar wij het graag naar toe hadden gebracht.
Op dat moment konden wij dus niets meenemen naar de vrouwen en voelden ons daar op dat moment niet vrolijk bij.       

Aangekomen in het dorpje Busumbala reden we naar de compound en daar troffen we zo’n 50 vrouwen aan in hun mooiste kledij. De Alkalo (dorpshoofd) en de oudste man van het dorp waren ook aanwezig en wij voelden ons een beetje alsof de koningin op staats bezoek kwam. Nog steeds niet helmaal op ons gemak. Wat doen de vrouwen van Busumbala -(Busumbala Sanjong-ding Women “kafo”)
Net als in vele andere dorpjes komen de vrouwen 1 x per week bij elkaar en doneren een heel klein bedrag, van dat geld kopen ze gezamenlijk dingen die heel hard nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan grote pannen die ze bij een naamceremonie gebruiken.       

    

Ook bespreken ze met elkaar belangrijke dingen en leren ze van elkaar.
Zo werd er nu met volle aandacht gekeken naar de demonstratie die Ans gaf van de voor ons zo vertrouwde navelbandjes. Uiteraard hebben ze die ook achter gelaten.   De interesse is er en met hulp kunnen ze nog meer bereiken (naaimachines om kleding te maken bijv.)
Het is niet een grootschalig project maar voor deze vrouwen iets heel belangrijks, communiceren en delen en ook zelfstandigheid.         

     

      

Die middag
Een toespraak, een cadeau voor de aanwezige Nederlandse vrouwen zoadat we ook bij deze groep horen, het met elkaar dansen het was voor alle aanwezigen een geweldige middag.
Zij waren heel blij met de kleding en schoenen en wij met de warme ontvangst.
Wij (Fred en Ivonne) voelden ons toch wel een beetje zo van maar wij hebben behalve de pennen en ballonnen voor de kinderen niks om te geven en iom elkaar hebben we besloten om spontaan € 50,–/Dls 1800,– daar te doneren aan de groep. Dat lijkt voor ons weinig maar daar is dat ongeveer 2 maandsalarissen. Wij werden omhelsd en er was nog meer blijdschap.
Wij waren door alles al ontdaan maar toen ze om ons te bedanken massaal met elkaar gingen bidden ging er toch een rilling door ons heen. Al met al een hele geslaagde middag waar we nog vaak aan terug denken.       

                         

Mei 2004, een grote verrassing per post. Een brief om ons te bedanken met daarbij 2 foto’s. Ze laten ons vol trots zien wat ze van de € 50,– hebben aangeschaft. Onze dag kon toen niet meer stuk en het goede gevoel dat wij al hadden werd alleen maar versterkt. Wij gaan zeer zeker meer voor deze vrouwen daar doen zodat hun leef omgeving verbeterd wordt en daar iedereen van mee profiteert.     

 
 
 
 

    

Maart 2005, Zoals beloofd zijn wij ook dit keer weer op bezoek gegaan bij deze dames. Toen wij in gezelschap van zus Annamarie in Busumbala aankwamen hadden wij al door dat ons een grootst ontvangst te wachten stond. De kinderen stonden al te wachten en toen wij uit stapten was er een groot en heerlijk  onthaal met muziek en dans.  De vrouwen waren (zoals gebruikelijk is) op hun mooist aangekleed. Radio/ TV Gambia heeft alles een verslag gemaakt. Na  het  welkom en de daarbij mooie woorden  en natuurlijk het samen dansen hadden wij een verrassing voor de dames.       

          

Dit keer 3 naaimachines zodat ze in de toekomst hier wat centjes mee kunnen verdienen. Daarnaast heel veel kleding, speelgoed en schoenen. Grappig was dat men de ovenhandschoenen in 1e instantie aanzag voor keepers handschoenen. Na uitleg wat het nu was konden wij er met elkaar heerlijk om lachen en zo zie je maar weer dat dingen niet altijd zo        

     

                     

   

In maart 2006 wederom met wat bezoekers deze vrouwen bezocht ook nu feest en uitdelen. iedereen ging weg met minimaal 1 bananendoos vol met schoene, kleding, speelgoed en andere handige dingen.        

          

     

 

Goede Doelen Shop
Archief oude berichten
Volg onze groep
Direct bijdragen?
IBAN NL22ABNA0603016960
BIC ABNANL2A

Kinderhulp Gambia Veendam
KvK 02090601

Algemeen Nut Beogende Inst.
(ANBI) 81.50.09.288

gastenboek
Voor een reactie of om te lezen:

GA NAAR HET GASTENBOEK

contact
Fred en Ivonne Hulsebos
Pottenbakkersstraat 53
9646AP Veendam
The Netherlands

T 0598-625356
M 06-22483703

Info@kinderhulpgambia.nl