Operatiefonds help a child change a life

Hoofdproject sinds 2018 het Operatiefonds: Help a child – Change a life

Voor ons Nederlanders is het zeer vanzelfsprekend dat we te allen tijde kunnen beschikken over de beste medische zorg. Voor de inwoners van Gambia is dat een heel ander verhaal. Medische zorg is schaars en voor zover sprake is van kwalitatieve zorg is dat voornamelijk weggelegd voor de rijkeren. De problematiek is groot. Woorden schieten tekort om er een beeld van te schetsen.

Onze stichting pakt deze problematiek binnen haar mogelijkheden aan en richt zich in dit project met name op de orthopedie. Wist u dat 80% van botbreuken en het overgrote deel van klompvoeten ter wereld  voorkomen in Afrika? Zonder de juiste medische zorg leven de Gambiaanse kinderen een leven vol pijn en schaamte. Zij raken geïsoleerd, worden vaak verstoten en gaan niet meer naar school. Ook is er in Gambia geen ziekenkostenverzekering. Geen geld is dus simpel geen hulp. Kinderen gaan dan vaak naar een lokale  geneesheer om de hoek die meestal geen medische kennis heeft met alle (grote) gevolgen van dien. 

Hulp door Nederlandse orthopeden

In Gambia zijn helaas geen Gambiaanse orthopeden. Uitsluitend in de hoofdstad Banjul zijn een paar orthopeden uit Cuba die zich met name richten op mensen die via een trauma binnen komen. Nu is daar al te weinig capaciteit en een groot gebrek aan middelen, laat staan dat er hulp is voor kinderen met een handicap. Die is er gewoonweg niet!

Kinderhulp Gambia heeft daarom in maart 2018 met Nederlandse orthopeden in een pilot missie 15 orthopedische operaties met succes uitgevoerd in het Kanifing General Hospital.

 

Olly voor en na operatie

Het Kanifing General Hospital

Dit ziekenhuis in Serrekunda moet maar liefst 600.000 inwoners van medische hulp voorzien. Er is geen orthopedische afdeling! Het gevolg is onder meer, dat spoedgevallen worden doorgestuurd naar het  overbelaste ziekenhuis in de hoofdstad Banjul. De toekomstwens van het Kanifing General Hospital is een eigen orthopedische afdeling met eigen Gambiaanse orthopeden.

Maar zover is het nog lang niet! Wij willen daarom 2 keer per jaar wederom kinderen met een handicap laten opereren. Daarmee zetten wij ons met dit project in om de levenskwaliteit van kinderen met orthopedische misvormingen en/of verwaarloosde fracturen te verbeteren. In de meeste gevallen gaat het om correctie van O-benen, X-benen, klompvoeten en andere ernstige afwijkingen binnen de orthopedie.

Ook ondersteunen we daarmee de ontwikkeling van artsen in het ziekenhuis in Serrekunda. De Nederlandse artsen – die overigens hun werk vrijwillig doen – voeren niet uitsluitend de operaties uit, maar dragen daar ook hun kennis en ervaring over aan de lokale artsen en verpleegkundigen.

Uw hulp is hard nodig: helpt u mee?

Wij willen met dit project doorgaan  om opnieuw kindjes te laten opereren. Om dit mogelijk te maken, is er elk jaar € 10.000 nodig. Hiermee kunnen wij 40 tot 50 kinderen helpen! De kosten bedragen namelijk gemiddeld € 200 tot € 250 euro per kind! Dit bedrag dekt de kosten van de operatie en de nazorg inclusief fysiotherapie  en – indien nodig – een lokaal gemaakte brace.

Helpt u mee? Together we are strong!

 

als pdf ook beschikbaar Help a child change a life nederlands 2019.docx

Goede Doelen Shop
Archief oude berichten
Volg onze groep
Direct bijdragen?
IBAN NL22ABNA0603016960
BIC ABNANL2A

Kinderhulp Gambia Veendam
KvK 02090601

Algemeen Nut Beogende Inst.
(ANBI) 81.50.09.288

gastenboek
Voor een reactie of om te lezen:

GA NAAR HET GASTENBOEK

contact
Fred en Ivonne Hulsebos
Pottenbakkersstraat 53
9646AP Veendam
The Netherlands

T 0598-625356
M 06-22483703

Info@kinderhulpgambia.nl