Malang Badji operatie en bril

Onze 1e steun aan een operatie die niet in Gambia kan worden uitgevoerd.

In 2006 liepen we door Berending en zagen een jonge op een kruk die kreupel liep maar ook liever niet gezien wilde worden. Een handicap in Gambia betekend je bent niets waard en je kunt niets. Heel voorzichtig contact gezocht en al met al hoorde we via via zijn verhaal/

 

Malang heeft 2 jaar geleden na een partijtje voetbal een infectie gekregen die op het bot geslagen is. Hiervoor is hij naar het ziekenhuis gegaan in Banjul en daar hebben ze het bot schoongemaakt, maar verkeerd gezet! Nu staat zijn voet naar binnen en loopt hij op de zijkant van zijn voet. Deze jongen van 11 jaar is nog in de groei en je ziet nu al dat zijn heupen en longen flink te lijden hebben door deze verkeerde houding. Niets doen betekent verslechtering.

Zijn ouders hebben geen geld om hem te laten opereren. Kinderhulp Gambia heeft hulp gezocht en deze week hoorde wij dat hij In Dakar (Senegal) al snel geopereerd kan worden alleen dat kost 1500 euro incl.verpleging exclusief verblijfskosten voor een familielid. KHG wil samen met sponsoren er voor zorgen deze jongen weer op de been te brengen?

Aktie en operatie.

Via een oproep in het dagblad van het noorden kwam er al heel snel geld bijeen. Sneller als verwacht kon Malang richting Dakar-Senegal.

Dinsdag 8 aug. 10.00 uur. Malang is samen met zijn moeder vanuit Banjul met de ferry vertrokken richting Senegal – het ziekenhuis in Dakar. Een groot avontuur voor beiden. Stil en niet goed wetend wat er gaat gebeuren werden ze uitgezwaaid in Banjul door familie, vrienden, dokter Yaya en uiteraard zijn vader.

18 aug eindelijk na veel vragen krijgen we bericht uit Gambia Na 9 dagen wachten – ja het is Afrika – kon Malang eindelijk gisteren röntgenfoto’s laten maken in Chest op 20 km vanaf Dakar. Vandaag vertelde de dokter het slechte nieuws dat Malang eerst 1 week behandeld moet worden aan een parasiet in zijn beenbot. Daarna 3 tot 4 operaties en aangepaste schoenen. Dat valt vies tegen t.o.v een eerder verteld verhaal. De behandeling m.b.t parasiet kost Dls 4500 = eur. 135,–extra . Dit is inclusief  opname van hem en zijn moeder die bij hem op de kamer slaapt en hem verzorgd. De operaties zullen incl. verblijf ook duurder uitvallen maar goed we laten deze jongen natuurlijk niet zitten. Wie A zegt moet ook B zeggen. Het zullen zware weken worden voor Malang en zijn moeder. We zijn blij dat hij onder behandeling is want anders was die parasiet ook niet ontdekt en wie weet welke gevolgen dat gehad zou hebben.

     

Op 23 augustus is hij eindelijk geopereerd. Na ontslag moest hij nog 1 maand in Senegal blijven. Niks begeleiding/fysiotherapie  en dat begrijpen wij als Westerling niet. Na  een maand mag hopelijk zijn ijzeren pin eruit. Via zijn moeder hebben we begrepen dat zijn been/voet weer in een normale positie staat. De operatie is uitgevoerd in Chest door dr.Ndow. Malang is erg bang geweest en dat is wel te begrijpen omdat het vorige keer goed mis gegaan is. De operatie tot nu toe heeft al  Eur. 1739,–  gekost en dat is meer dan we in 1e instantie dachten. Geld voor revalidatie zit daar nog niet bij en hopelijk moeten er niet nog meer operaties volgen. Een ding is wel zeker Kinderhulp Gambia gaat door.

28 sept. moest hij na 1 mnd. terug komen voor controle. Slecht nieuws! De wond is nog open dus nog niet genoeg genezen. Dit betekend 10 dagen uitstel alvorens hij hopelijk terug kan naar Gambia.Hij is nu al bijna 2 maanden in Senegal en zal zeker het thuisfront missen. Via Liliana fonds zijn we aan het kijken of er een srt van revalidatie geregeld kan worden. We hopen Malang in de laatste week van oktober te zien in Gambia.

 20 oktober, wij zijn in Gambia en Malang is net 1 dag thuis. Het gaat goed met hem, zijn voet staat nog beetje scheef maar hij kan weer normaal staan. Nu nog met krukken maar we weten zeker straks ook zonder.  Tijdens ons bezoek ontving Malang een fiets die eerder afgegeven was door Maurice Kuiper.

                    

We zijn in de jaren erna Malang blijven volgen. Het gaat mbt zijn been uitstekend met hem.  Hij heeft een steunprothese en daardoor vergroeit eea niet zo snel meer. Hij rent en als we in de buurt zijn komt hij altijd even voorbij. Op school ging het niet zo goed met hem maar later bleek Malang heeft een bril nodig.

Bril

Wij zijn febr 2008 met malang naar de oogarts geweest in Banjul, hij blijkt zeer slechte ogen te hebben. Verder is zijn voet brace gerepareerd en heeft hij schoenen gekregen.

  

Zelf weten we hoe belangrijk een bril kan zijn en als je -13 hebt is het begrijpelijk dat je op school niets ziet. 1 bril is in Gambia gekocht en Van Ringh optiek – Veendam heeft een 2e sportbril gratis beschikbaar gestel. Er ging echt een wereld voor hem open!

         

Ja wat voor ons zo gewoon is medische zorg is in Gambia een luxe!  We blijven Malang volgen.

zo ook in de jaren ( 2011-2012) erna nog controle voor zijn ogen en een nieuwe bril nu -14 sterkte oeps met bril heeft hij mogelijk nog een zicht van 40%. Uiteraard op kosten vsn KHG 2 x bril aangeschaft.

 

 

Goede Doelen Shop
Archief oude berichten
Volg onze groep
Direct bijdragen?
IBAN NL22ABNA0603016960
BIC ABNANL2A

Kinderhulp Gambia Veendam
KvK 02090601

Algemeen Nut Beogende Inst.
(ANBI) 81.50.09.288

gastenboek
Voor een reactie of om te lezen:

GA NAAR HET GASTENBOEK

contact
Fred en Ivonne Hulsebos
Pottenbakkersstraat 53
9646AP Veendam
The Netherlands

T 0598-625356
M 06-22483703

Info@kinderhulpgambia.nl