Kubuneh en omgeving malaria preventie

Veendam stopt Malaria,  

Nadat we in 2008 goed resultaat gezien hadden van het uitdelen van 100 geïmpregneerde netten in Berending zijn we in 2009 wederom actie gaan voeren. Dit keer onder de naam Veendam Stopt malaria. Zie elders deze site. We hadden in 1 maand tijd genoeg geld voor 400 netten en deze zijn verdeeld over de 2 dorpen Berending en Kuhbuneh.

 

Kubuneh

In November 2008  hebben wij tijdens ons 1e bezoek aan Kubuneh zelf mogen  aanschouwen wat de gevolgen zijn van deze vreselijke ziekte. Het is onmogelijk om je hierbij neer te leggen. Dit verdient een kind niet. Net als vorig jaar willen wij daarom naast alle andere projecten ook de komende jaren de nodige preventieve maatregelen nemen tegen malaria.        

        

Stichting Kinderhulp Gambia wil de armste in de schijnwerpers zetten. Zij willen hun de kans geven zich goed te kunnen beschermen tegen malaria. Malaria is helaas nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in Afrika. Elke 30 seconden sterft er een kind aan Malaria; 90% hiervan in Afrika.

Het gebruik van geïmpregneerde klamboes (bednetten) zal voor 20% kunnen bijdragen aan het terugdringen van de kindersterfte. Na het zien van de trieste gevallen in kubuneh besloten we ook daar te helpen.

In april 2009 is er vooronderzoek gedaan in Kuhbuneh en omliggende dorpen door oa. Maria. Ze ging elke compound en hield een interview. Had men niets ter bescherming van malaria en wel kinderen onder de 5 jaar dan kreeg men een bonnetje. Hiermee kon men later een geïmpregneerd net ophalen.

Maria bezig met vooronderzoek

Mei 2009 was het zover, persoonlijk hebben wij 200 geïmpregneerde malarianetten uitgedeeld bij Healthcentrum Kubuneh. De vooraf geselecteerde mensen uit 3 dorpen en wel Kunkujang Jattaya, Kubuneh en Galloya kwamen trots met hun goed ingepakte bonnetje. Geen bonnetje geen net! Toch waren er mensen zonder bonnetje die niet geselecteerd waren of de dag van vooronderzoek niet in het dorp waren. Begrijpelijk dat ze kwamen want wie wil als moeder zijn/haar kind niet beschermen tegen de dood! Neen zeggen is dan vreselijk maar er waren niet meer dan 200 netten!

 

De opkomst was goed, de voorlichting door Gabrielle en de organisatie verdiende een dikke pluim. 

Kinderhulp Gambia had extra geld opgehaald en de vrouwen kregen naast 1 geïmpregneerd net ook nog extra 1 kilo rijst wat bouillonblokjes en 1 stukje luxe zeep.  Wij kijken terug op een fijne dag en we hopen dat een veel  kinderen deze vreselijke ziekte bespaart blijft.

                

                           

          

Er zijn hier nog heel veel netten nodig, zie een stuk uit de tekst die wij in september 2009 mochten ontvangen vanuit healthcentrum Kubuneh: “Ook de malaria steekt heftig de kop op. Nu hebben we testen en dat is fijn. Je kunt malaria nu veel gerichter behandelen en je ziet meteen welke dorpen het ergst geteisterd worden. Dat zijn Galloya (waar we maar een gedeelte netten hebben uitgedeeld), Makumbaya en Bafuloto. Kubuneh en Kunkujang hebben beduidend minder geïnfecteerden. Dus je zou kunnen aannemen dat de netten daar een aandeel in hebben. Dus het uitdelen moeten we volgend jaar weer doen!!!

Goede Doelen Shop
Archief oude berichten
Volg onze groep
Direct bijdragen?
IBAN NL22ABNA0603016960
BIC ABNANL2A

Kinderhulp Gambia Veendam
KvK 02090601

Algemeen Nut Beogende Inst.
(ANBI) 81.50.09.288

gastenboek
Voor een reactie of om te lezen:

GA NAAR HET GASTENBOEK

contact
Fred en Ivonne Hulsebos
Pottenbakkersstraat 53
9646AP Veendam
The Netherlands

T 0598-625356
M 06-22483703

Info@kinderhulpgambia.nl