Jam Welly nursery school

Een schooltje in de bush dat echt hulp nodig heeft!

Oktober 2003,

de volle zeecontainer met hulpgoederen komt te staan op een privé terrein in Jam Welly dit is een klein dorpje in de bush in Zuid Gambia.
In onze container zitten oa. schoolspullen en schoolmeubilair en omdat we daar zelf geen transportmiddel hebben leek het ons een goed idee om het aan het plaatselijke schooltje te schenken.
Alvorens dit te doen hebben we uiteraard goed gekeken of ze het ook nodig hadden. Nou de school bestaat uit 2 kleine gebouwtjes die dat woord eigenlijk niet waard zijn. Een ding was over duidelijk er is daar zelfs nog meer hulp nodig mede daar hier weinig tot geen toeristen komen. Dus de keus was snel gemaakt.

        
 
De schoolmeubelen en schoolspullen werden door de leerlingen van de container zelf vervoert naar de school en dat gaat daar heel gemakkelijk nl. gewoon op je hoofd, een mooi gezicht en het resultaat mocht er ook zijn.
Buiten het meubilair hebben wij schriften, schrijfmateriaal, kleurpotloden, speelgoed, ballen, schoolbord, papier uitgedeeld. Terwijl wij met elkaar zo bezig waren liep het hele dorp uit om te kijken wat er zowel gebeurde want tenslotte komen er niet iedere dag Toubabs (blanken) een bezoek aan je dorpje brengen.
Om eea te vieren hebben we ballonnen uitgedeeld en hebben wij met de kleinste gezongen en geverfd.
Iets wonderbaarlijks want kinderen weten daar niet wat kleuren of schilderen is. Het was even wennen maar erg leuk voor ons en de kids om te doen.
Maar bij vreugde hoort ook verdriet want er is echt helemaal niets. Een leraar die niet betaald krijgt – kinderen die niet naar school gaan omdat er geen geld is of een ziek kind dat toch naar school gaat omdat het thuis ook niet geholpen kan worden. Op school zijn er helaas ook geen medicijnen of verband middelen en dus hebben wij op dat moment besloten om de EHBO box bij een volgende bezoek te vullen.
Jodium, pleisters, verbandmiddelen, pijnstillers, ORS, watten, antibacteriële zalf etc.
 
           
 
Deze school heeft ons hart gestolen zeker omdat hier heel veel armoede is en men zonder hulp niet verder komt.
Alleen moeten we eerst heel goed kijken wat er nu met onze spulletjes gebeurd en dan pas gaan wij ook hier verder.
Er moet heel veel opgeknapt worden en er moeten ook een of twee leerkrachten bij iets moois om te doen voor de toekomst maar of het haalbaar is?? Wij hopen van wel maar helaas kunnen wij niet alles in 1 keer en kunnen wij ook niet alles doen wat we graag zouden willen doen. Wij hopen op een goed vervolg.
 
2004

 Bij terug keer bleek dat de alkalo (dorpshoofd) de meubels liever thuis had staan en de leraar adviseerde ons nu nog geen helpende hand toe te steken. Dorpscomite etc moest eerst maar eens goed gana praten om alles terug te krijgen.

Nieuwbouw of nog meer hulp zou mogelijk betekekenen dat het in verkeerde handen zou verdwijnen te nadeel van de kleuters. Fijn zo’n advies maar de werkelijkheid is dat de kleuters niet verder komen. Jammer!!

Goede Doelen Shop
Archief oude berichten
Volg onze groep
Direct bijdragen?
IBAN NL22ABNA0603016960
BIC ABNANL2A

Kinderhulp Gambia Veendam
KvK 02090601

Algemeen Nut Beogende Inst.
(ANBI) 81.50.09.288

gastenboek
Voor een reactie of om te lezen:

GA NAAR HET GASTENBOEK

contact
Fred en Ivonne Hulsebos
Pottenbakkersstraat 53
9646AP Veendam
The Netherlands

T 0598-625356
M 06-22483703

Info@kinderhulpgambia.nl