Hulp aan Nmufaleh en familie ( jongen met waterhoofd)

Mei 2009,

Tijdens het uitdelen van de 200 malarianetten in Kuhbuneh komen we in contact met een hele lieve vrouw met de naam Njima. Ze hielp ons spontaan die dag met alles. We besluiten haar compound in Kubuneh te bezoeken om daar het gekregen net op te hangen. Aangekomen schrokken wij ons rot, achter die mooie glimlach zit heel veel verdriet en zorgen. Ze woont er met haar oude moeder, man en 4 kinderen. Alle kinderen hadden vorig jaar malaria en zijn voor de dood weg gehaald! Bloedtransfusie was nodig en sommige lagen zelfs in coma. Nu hadden ze van de malaria actie maar één net dus echt te weinig dus direct er meer uitgedeeld. 

      

Extra netten voor deze arme familie

Tijdens het ophangen van deze netten bleek, er waren geen bedden of zelfs maar iets wat er op leek. Neen, er was helemaal niets! Slapen op de koude kale harde vloer. Navraag leerde ons . men had vorig jaar brand gehad en er kwam géén hulp van de locale bevolking. Dit mede door hun zwaar gehandicapte zoon van 8 –  Nmufaleh – hij heeft sinds de geboorte een waterhoofd en daardoor veel beperkingen. Helaas was en is er geen geld voor hulp en een drain. Het meest vreselijke is de omgeving ziet hem als vervloekt en de ouders moeten hem maar dood maken. Anders geen hulp van buitenaf. brrr.  

                

Wij als KHG konden dit niet aanzien. Hier is directe hulp nodig!  Wij zijn later tijdens onze reis in mei 2009 terug gegaan. We hadden bij ons gebruiksartikelen als kaarsen maar ook veel houdbaar en vers voedsel, 2 echte bedden met goede matrassen en kussens maar ook met kleding en speelgoed. Even deze mensen een steuntje in de rug geven.

                

Meer info over Nmufaleh 

Nmufaleh heeft een zogenaamde Hydrocephalus of wel een waterhoofd. Dit ontstaat doordat de afvloed van hersenvocht naar de wervelkolom vernauwd is.
Het kan opgeheven worden door het plaatsen van een hersenshunt. Nmufaleh is 8 jaar. Zijn schedelomvang is nu al 68 cm. In eerste instantie groeit de schedel nog mee als het kind jong is, maar daarna stopt het . Dat betekend dat de hersendruk enorm groot wordt waardoor Nmufaleh  veel pijn lijd, soms dagen lang over  moet geven. Ook is het hoofd topzwaar waardoor er veel schouder & nekklachten zijn. Hij is ook behoorlijk lichamelijk gehandicapt hierdoor. o.a verlamming van zijn benen, incontinentie van urine en ontlasting. Hij groeit ook niet goed. Zijn lichaam blijft duidelijk achter. Hij is door de verlamming extra gevoelig voor urineweg infecties.
Hij is vermoedelijk ook geestelijk gehandicapt, maar dat is moeilijk in te schatten vanwege de taal problemen. Hij kan niet praten en mogelijk ook niet goed zien. Hij reageert wel duidelijk op zijn omgeving en op kleuren.

Wat doet stichting Kinderhulp Gambia voor Nmufaleh?

Nadat we deze mensen hebben ontmoet en door het geen we reeds gedaan hebben (zoals hierboven is omschreven)  blijven we ze volgen. Steunen ze indien nodig met middelen en voedsel. Maar daarnaastwaren er in 2009  3 wensen.

  • aangepaste lichtgewicht rolstoel op maat. Met hoofdsteunen en met band om zijn hoofd in de juiste stand te houden. verstelbare rugleuning, beensteunen en/of kantelende zitting, zodat de houding regelmatig veranderd kan worden. Ook zo een voorschuif tafel een gemak zijn bij eten of voor spelletjes. Bij gebrek aan ergotherapeut heeft Gabrielle e.e.a. opgemeten. Lengte lichaam 118 cm – lengte benen +/- 55 cm, moeilijk te meten, omdat ze vrij vast zitten in half gebogen  houding. lengte onderbenen, incl.voet is 31cm.  Zit breedte +/- 23 cm. Moeilijk te meten door alle kussens waarmee hij opgepropt zit in de grote rolstoel. Hij is erg mager! Schedelomvang (niet schrikken) 68 cm!
  • Regelen  condoom katheters i.v.m. incontinentie ( = een soort trechter condoompje die je om de penis kunt schuiven en aan kan sluiten op een urine zak).
  • Regelen operatie/hersenhunt, dit betekend hij zou een buisje geplaatst kunnen krijgen in Dakar om de hersendruk stabiel te houden. Hierdoor raakt hij niet nog meer gehandicapt.

December 2009

Nymphula heeft een mooie rolstoel gekregen mede dankzij Nieuw Woelwijck. Zie hieronder. De stoel is in standen verstelbaar, makkelijk schoon te maken en geeft meer comfort.  Het leven kan eenvoudig wat gemakkelijker gemaakt  worden voor de hele familie.

        

Idem condoomcathethers maar die bleken achteraf niet goed te werken. Helaas hoorde we ook dat het al te laat is voor ene operatie tja………… dan zit er niets anders op de ze familie te ondersteunen.

Het regenseizoen  heeft het  huis van de fam Sanneh geen goeds gedaan, stuk muur weg en dak zo lek als een mandje.  Lamin (vader) doet er alles aan om het voor zijn gezin zo goed mogelijk te doen. Dikke pluim maar een nieuw dak ik onbetaalbaar. Dus heeft  KHG het palmbladeren dak laten vervangen door een aluminium golfplaten dak. Wij kochten zelf  de materialen, Lamin hielp de dakdekker mee en Nijma zorgde voor een lunch.

 Een wereld van verschil! En deze mensen verdien het want men zegt in het dorp jullie zoon is vervloekt door zijn waterhoofd en hierdoor krijgen ze nauwelijks hulp. Ook niet nadat ze vorig jaar brand hadden.

      

oude situatie met palmbladeren, tijd dakloos, nw. geraamte en nw. golfplaten!

    

September 2010

In Kubuneh is een dochter geboren. Als dank voor de steun die ze ontvingen heet hun 1e dochter Mariama Ivonne.  Een grote verrassing en mooier dankje wel kunje niet krijgen!

Goede Doelen Shop
Archief oude berichten
Volg onze groep
Direct bijdragen?
IBAN NL22ABNA0603016960
BIC ABNANL2A

Kinderhulp Gambia Veendam
KvK 02090601

Algemeen Nut Beogende Inst.
(ANBI) 81.50.09.288

gastenboek
Voor een reactie of om te lezen:

GA NAAR HET GASTENBOEK

contact
Fred en Ivonne Hulsebos
Pottenbakkersstraat 53
9646AP Veendam
The Netherlands

T 0598-625356
M 06-22483703

Info@kinderhulpgambia.nl