Container ontvangen en uitdelen goederen in Gambia

Nadat de volle container uit Nederland vertrokken is komt er altijd een spannend stukje.

Komt de container aan, wat staat ons te wachten in Banjul bij de douane (customs) die de container vrij moet geven? Via het Gambiaanse consulaat in Amsterdam hadden wij de vracht met humanitaire goederen laten registreren en als het goed geweest zou zijn moest er een Duty Waver klaar liggen in Banjul. Dit laatste was niet het geval en aangezien je maar 2 weken in Gambia bent hebben wij het op onze manier geprobeerd. Na het in ontvangst nemen en betalen voor het vrijgeven krijg je te maken met het uitklaren. Kijk zonder Duty Waver ruikt een douanier ook kansen om wat extra te krijgen en eigenlijk kun je als toubab (witmens) dan beter uit de buurt blijven. Maar ja het zijn “onze” spullen die daar staan en die wil je snel en compleet uit de haven krijgen.

Zo gebeurde het dat er de  1 x werd maar liefst  € 1000,–. aan ons gevraagd werd. Nu hebben wij dat geld niet maar zijn ook niet gek. Heel duidelijk gemaakt en aangegeven dat ze dan een dief zijn van hun eigen land. De container blijft nl. als je niet betaald in de haven en komt niet op de door ons uitgezochte plek te staan. Van de andere kant denk je ach tzt moeten ze iets met die container en komt het wel in Gambia maar niet op onze plek. Al is dat niet de bedoeling van het inzamelen en vele werk geweest. Wie voet bij stuk en goede moed houdt bereikt nog wel eens iets en een dag later troffen wij een hele aardige mijnheer Jallow. Na wat kleine steekpenningen (zo werkt het daar) kwamen we op invoerrechten van nog geen  €  35,–. Wij blij , hij blij. Je hoort nl. wel verhalen van mensen bij wie de container weken in de haven staat. gelukkig hebben wij dat de afgelopen 7 x nog nooit mee gemaakt. Wel kunnen wij ons voorstellen dat deze spannende en soms verhitte strijd je er een volgende keer van weerhoud om nog iets te sturen.

           

Maar met het vrijgeven ben je er nog niet, de container moet op een auto vervoert worden, geen mooie containerauto’s neen dat besef je pas als je vervoer op de los plek komt. De auto kan nl. niet in 1 x de container lossen. Er blijkt in heel Gambia maar 1 zo’n auto rond te rijden ne die moet je vooraf lees heel erg vooraf reserveren. Heb je deze uato niet dan, moet ede container eerst geheel leeg gepakt worden (alles er dus uit) dan los je de container  en dan pak je alles er weer in. Niet alleen een hoop werk in een brandende zon maar de goederen krijg je er natuurlijk nooit meer zo in als voorheen. Eind goed al goed want Gambia is ook weer Gambia wat er niet in past stal je bij mensen in hun toch al piep kleine huisje. wat een gastvrijheid.

                  

Na al het zware werk komt het werk waar het om te doen is, het uitdelen!

Uiteraard heb je voor bepaalde projecten goederen mee genomen en die verdeel je als eerste, daarna blijft er nog veelover en dat gaat naar die mensen die wij toevallig zo onderweg ergens tegen komen.

Het is niet te beschrijven hoe dat gaat. Je huurt een auto en rijdt door de meest afgelegen plaatsjes en geeft dan iets aan arme mensen die die ochtend niet verwacht hadden vandaag iets te krijgen. De blijdschap is geweldig en spontaan gaan mensen dan voor je zingen, dansen, of bidden. Kinderen krijgen soms voor het eerst in hun leven een stukje speelgoed of een nieuw kleding stuk. De tam tam gaat in Gambia altijd heel snel en waar de mensen soms vandaan komen weten we niet maar in 1 x staan er tig keer meer mensen die logischer wijs ook iets wensen. Nadeel is dan dat kindjes door de grote verdrukt worden  en als dat gebeurd gaan we ook weg, jammer maar we willen geen ongelukken.

             

Na het weg rijden moet je niet raar opkijken als het hele dorp nog honderden meters achter je aan blijft rennen. Om te bedanken maar ook in de hoop dat er misschien toch nog iets uit de auto gegooid wordt. Op hun blote voetjes in het stof uit de gein zeggen we dan wel eens tegen elkaar nu begrijpen we waarom ze zo goed zijn in de marathon!

         

 Het gaat te ver om elk plaatsje te beschrijven op deze pagina maar ik denk dat  u op de fotopagina een goede indruk krijgt van waar wij komen en wie de goederen krijgen. Trouwens wij geven altijd kleine hoeveelheden voor eigen gebruik. Zo kun je meer mensen gelukkig maken maar voorkom je ook dat mensen de goederen gaan verkopen.

Inmiddels hebben we zelf een oude jeep in Gambia en genieten nog steeds van het rondrijden door de bush, een onverwachte stop maken en je even Hennie Huisman voelen. Onbegrijpelijk dat een 2e hands kledingstuk zo’n impact heeft.

Wij hebben wel gezien dat je heel eenvoudig met kleine dingen de mensen daar kunt helpen en een fijne dag kunt bezorgen!

 

Goede Doelen Shop
Archief oude berichten
Volg onze groep
Direct bijdragen?
IBAN NL22ABNA0603016960
BIC ABNANL2A

Kinderhulp Gambia Veendam
KvK 02090601

Algemeen Nut Beogende Inst.
(ANBI) 81.50.09.288

gastenboek
Voor een reactie of om te lezen:

GA NAAR HET GASTENBOEK

contact
Fred en Ivonne Hulsebos
Pottenbakkersstraat 53
9646AP Veendam
The Netherlands

T 0598-625356
M 06-22483703

Info@kinderhulpgambia.nl