Brufut 2006

10 december 2006, Ons Schoolproject Upper Basic school Brufut  wordt gesteund door de Wilde Ganzen en NCDO !

December 2005, De bedoeling is om naast het reeds door ons gerenoveerde gebouw in 2005 klik hier voor meer info  ook te zorgen voor voorzieningen als

 • 2 toiletgebouwen met 10 toiletten incl…… stromend water en septietank
 • Goede gesloten watervoorziening op zonenergie, voorzien van tap! deze voor goed en gezond drinkwater.
 • een gebouw opknappen dat dienst gaat doen als bibliotheek en lees/lerarenkamer, incl…… boeken.
 • een grote moes/groentetuin

Nadat de offerte aangevraagd was bleek het gehele project ongeveer Eur. 26.500,– te gaan kosten.

Het geld is er!

Maart 2006, Dit komt grotendeels  door de  Amsterdam – Dakarrijders 2005 die Kinderhulp Gambia als goede doel gekozen hadden. Maar ook door de bijdrage van NCDO en Wilde Ganzen en nog wat andere giften. Het  geld was er binnen 4 maanden en dit is een TOP prestatie. Hierdoor konden we  eerder dan verwacht  de opdracht geven voor de bouw.

De bouw

Stichting bouwen is een organisatie die locale mensen opleidt in ontwikkelingslanden en bouwt  tegen locale bedragen. Dit is de reden waarom wij deze stichting uitgekozen  om bovenstaande voorzieningen te realiseren.Naast de goede gedachte die er achter  deze stichting zit had het meerdere voordelen. 1. Nederlandse begeleiding en dat betekend voor ons minder zorgen want wij zijn helaas niet altijd in Gambia. 2.Het gebeurd volgens de  Europese normen dus duurzaam. 3. Naast het  bouwen krijgen  locale mensen een salaris en worden opgeleid, tevens is dit goed voor de werkgelegenheid en hun ervaring. 4. Communicatie kan in het Nederlands. Wij zijn blij met stichting bouwen als partner!

Toiletten: Ze beginnen met het met de hand uitgraven van de fundering voor de toiletten. Wat een klus. Hier komt een septietank want riolering bestaat er nauwelijks  in Gambia. Het resultaat is schitterend geworden, want nu zijn er  10 locale – vliegvrije toiletten achter het schoolgebouw. Uiteraard in de kleuren groen – wit. Voor het gemakkelijk schoonhouden zijn de wc’s betegeld en de aangelegde wasbakken staan  hier weer achter. 

        

Wasbakken: Hygiëne is zeer belangrijk. In Gambia gebruikt men geen toiletpapier en dus moet er een plek zijn waar je de handen kunt wassen. Deze hebben wij in de buurt geplaatst van de toiletten. Hier is nu dus een grote betegelde wasbak met stromend water. Voordeel, naast de mogelijkheid om handen te wassen is er nog een tap voor schoon drinkwater. Ook hier geen riolering dus wat doen we met het afvoerwater? Dit is geen  probleem dit laten we afvloeien naar een aangelegde kleine bananenplantage. Deze bomen blijken heel veel water nodig hebben. Op deze manier gebruik je het kostbare water dus 2 x. 

         

Bieb en leraren kamer: In 2005 kregen we van Read to Grow 1200 Engelstalige boeken. Waar ga je deze neer zetten? Tegenover de gerenoveerde school stond een oud gebouw, dat wij in 1e instantie wilden renoveren. Ja,  ja bedenken is leuk maar de werkelijkheid gaf toch iets anders aan. St. Bouwen constateerde betonrot dus zat er niets anders op dan het oude gebouw te  slopen en daarnaast nieuw bouw. Dat laatste viel ons een beetje tegen, want het kost uiteraard meer tijd & geld. Mede door de giften zaten we ruim in budget. Omdat er ook een lerarenkamer nodig is voor meer dan 20 leraren hebben we uiteindelijk gekozen om een nieuw groot geheel  neer te zetten van maar liefst 21 x 7,5 mtr!!  E.e.a is reeds voorzien  van kasten, stoelen,  tafels en op de grond liggen  tegels. Mooi nieuws daarbij is dat er ruim 3500 boeken in staan.

        

Water: Op het terrein is voor meer dan 1000 kinderen slechts een bestaande waterput, die vorig jaar al is uitgediept omdat deze droog stond. De kwaliteit en de hoeveelheid van dit drinkwater laat echt te wensen over. Daarom hebben wij besloten, een nieuw duurzaam watersysteem neer te zetten. Een borehole met daarbij een pomp die werkt op zonne-energie. Het water komt in een boortoren die 2 grote watertanks bezit en hierdoor is er altijd waterdruk. Vanuit deze tanks komt een leiding naar de wasbakken en nog een tap. Altijd schoondrinkwater voor de school & omgeving!!  Brufut is een lastige plaats om water te boren en dat bleek ook wel. Aquaflow heeft maar liefst 9 pogingen nodig gehad om water te krijgen. De eerste handicap waardoor het lang duurde was de grote steenlaag in de grond waar men doorheen moest. Daarna rond de 30 meter ging het keer op keer mis. Waarom is voor allemaal een groot vraagteken. Het lag zeker niet aan de  onervarenheid van deze firma. Het water kwam niet naar boven maar op een bepaalde diepte liep het via een soort van ondergrondse gang gewoon weg. 1 juni lukt het wel – wij waren gelukkige toeschouwers.Deze ochtend was de borehole helemaal goed . We zitten op 27 meter en  hebben 8 meter water, YES eindelijk!!!!!!!!! Gamsolar zorgde voor de pomp en zonnepanelen zodat 23 oktober alles gereed was. Men heeft nu achter bij e toiletten stromend water en voor bij de watertoren.

               

Watchmanhuis en generatorhuis, In de computerklas staan computers deze kunnen niet gebruikt worden daar er nu geen stroom is. Wel is er een generator geschonken maar die buiten of in de klas zetten is geen optie. Dus moet er een generatorhuis komen. Ook werden wij ons er van bewust dat de watchman/concergie  in 1 van de lokalen slaapt. Dit kan echt niet. Wij hebben i.o.m stichting bouwen besloten dat er één ruimte komt direct aan de school. 2 aparte ruimtes de grootste voor de concergie die dan goede controle  heeft over de school en de poort – maar ook belangrijk hij een eigen plek heeft. Daar achter het generatorhuis met kabels naar de computerruimte. Eind oktober was ook deze aanbouw gereed.

Opening: Donderdag 26 oktober 2006 was het zover onder grote belangstelling van Gambiaanse media en Nederlandse pers is de school geopend. Een groot feest met een groot resultaat. zie hieronder voor wat sfeer foto’s en eindresultaat.

    

                        

                 

             

Toekomst: Er staat in 2 jaar tijd nu een echte school. Dit met dank aan onze sponsoren waarvan wij vooral de Amsterdam – Dakarrijders 2005 speciaal willen noemen. Jullie naam is terug te vinden op de diverse projecten.

Maar het is nog lang niet klaar. Bij voldoende financiële middelen willen wij als Kinderhulp Gambia nog zorgen voor:

 • omheining gehele schoolterrein
 • onderhoud gebouwen
 • sportfaciliteiten op schoolterrein
 • marktplaats waar vrouwen eten kunnen verkopen voor de kinderen
 • groente tuin
 • aanvullen boeken en andere schoolbenodigdheden
 • zonne energie panelen voor computerruimte
 • zorgen voor voldoende les en leermaterialen.
 • ???????
Goede Doelen Shop
Archief oude berichten
Volg onze groep
Direct bijdragen?
IBAN NL22ABNA0603016960
BIC ABNANL2A

Kinderhulp Gambia Veendam
KvK 02090601

Algemeen Nut Beogende Inst.
(ANBI) 81.50.09.288

gastenboek
Voor een reactie of om te lezen:

GA NAAR HET GASTENBOEK

contact
Fred en Ivonne Hulsebos
Pottenbakkersstraat 53
9646AP Veendam
The Netherlands

T 0598-625356
M 06-22483703

Info@kinderhulpgambia.nl