Berending Pallum school

 
In 2006 hebben we kennis gemaakt met het plaatsje Berending.

Daycarecentrum

2006 tijdens onze rondgang door het dorp  zagen we een klein echt Gambiaans gebouw dat dienst deed als kleuteropvang.  Slechts 1 klas en dus te weinig ruimte. Genoeg animo maar geen goed en groot genoeg onderkomen. Met als gevolg dat  de kinderen mee gingen met hun moeders naar het land. Voor beide niet prettig.  

 de oude school   

De wens van het dorp was een daycarecenter. Naast kleuter/peuteropvang moet het ook een ontmoetingsplaats zijn voor kinderen en volwassenen waar ze overdag of in de avonduren o.a. bijles krijgen, handenarbeid leren, waar men praat over gedrag maar ook waar men workshops geeft m.b.t. aids, vrouwenbesnijdenis, geboortebeperking, opleiding voor volwassenen in bijv. houtbewerking, metaal techniek etc. Daarbij moet het nieuwe daycarecenter beschikken over een goede kookgelegenheid, toiletten en een watervoorziening alles uit het oogpunt van hygiëne. Als stichting hebben wij Marga & Lamin & Pallum beloofd geld op te halen voor nieuwbouw en dat was in April 2006.      

Het project inclusief solar zou 60.000 euro kosten en we hadden een voorwaarde het moest een bouw/leertraject zijn met en voor locale mensen uit het dorp. Eerder dan verwacht hadden we het geld bijeen  en we konden dus snel gaan bouwen. De alkalou gaf gratis grond vrij en in maart 2007 zijn we in samenwerking met Stichting bouwen begonnen.  2 HTS staigers Fanny & Lennart en de mensen uit het dorp hadden er een hele klus aan. Voor het eerst werd met een echte fundering en duurzaam gebouwd. Geen graafmachines ,neen alles moest met de hand maar oohhh het resultaat mocht er zijn. Wat hebben deze mensen een werk verzet met elkaar! Het interieur kwam van een school uit Veendam en in de container reisde ook veel schoolmateriaal mee.     

         

Op 12 november 2007 , nog geen 1/2 jaar later was het zover een officiële opening.Samen met hoogwaardigheidbekleders, de mensen uit het dorp en wij als stichting hadden een dag om nooit te vergeten. Het complex was super. Mooier dan dat we überhaupt vooraf hadden kunnen bedenken. Er waren 5 lokalen, 1 kantoor, 1 keuken, 5 toiletten, een bieb alles betegeld. Daarbij een watersysteem op solar, solar als stroom op het dak. Daarbij de gelukkige leraren en uiteraard de 110 kleuters en peuters. Een groot feest voor zowel ons als de bewoners van het dorp Berending. Onderwijs geeft kinderen een toekomst. Wat is er mooier dan dat wij als stichting samen met u aan hebben kunnen bijdragen?  Hieronder een impressie van de opening voor meer foto’s klik hier      

  

             

            

    

De school wordt erg goed onderhouden, e.e.a. onder toezicht van het dorpscomité Pallum. Met de 110 kinderen en 6 leerkrachten gaat het goed. De school is al te klein maar we zijn er super trots op. Ook als we er niet zijn is er goed onderhoud, krijgen de kinderen in het Engels les,  en wordt er aan de kinderen bijvoeding gegeven. Een project waarvan we vooraf niet hadden kunnen dromen dat het zo goed zou gaan. Als we gaan dan nemen we uiteraard schoolmateriaal mee en met elkaar kijken we naar een mooie toekomst.       

        

  

 Hier mogen we toch trots op zijn?

       

Goede Doelen Shop
Archief oude berichten
Volg onze groep
Direct bijdragen?
IBAN NL22ABNA0603016960
BIC ABNANL2A

Kinderhulp Gambia Veendam
KvK 02090601

Algemeen Nut Beogende Inst.
(ANBI) 81.50.09.288

gastenboek
Voor een reactie of om te lezen:

GA NAAR HET GASTENBOEK

contact
Fred en Ivonne Hulsebos
Pottenbakkersstraat 53
9646AP Veendam
The Netherlands

T 0598-625356
M 06-22483703

Info@kinderhulpgambia.nl