Berending kraamkliniek

 

In 2006 hebben we kennis gemaakt met het plaatsje Berending.

Berending (Kombo) ligt in een zeer mooie en groene omgeving: In het zuiden van Gambia en aan de rivier die de grens is met Senegal. Door deze rivier is het dorp wat afgelegen, zijn er geen tot nauwelijks voorzieningen. Daarom is er veel hulp nodig!       

   

            Plaats voor kraamkliniek op terrein healthecentrum      

Healthcenter/kraam kliniek voorgeschiedenis.

Door dat ik in 2006 in het plaatsje Berending een hersenschudding opgelopen heb (valpartij in het donker)  kom ik in contact met het kleine bestaande healthcenter. Er was nauwelijks iets aanwezig. Schaamde me vreselijk omdat ik 2 paracetamol mee kreeg. Dit contact zorgde voor een steeds weer terug kerend contact.

In dit healthcentrum komen mensen uit de wijde omgeving. Het  is voor velen de enige mogelijkheid van medische voorzieningen. Niet altijd is er voldoende aan medicatie.

Ook vrouwen die in een privé omgeving willen bevallen konden  hier tot 2007 niet geholpen worden. Er was geen aparte ruimte en dat is wel wenselijk. Gevolg was vrouwen kwamen niet, bleven thuis en de bevalling ging zonder medische begeleiding. Soms met de dood voor moeder e/o kind tot gevolg. Kinderhulp Gambia wilde hier iets doen, Dokter Yaya runt het healthcentrum en is daarbij ook vroedvrouw. Maar hij woont niet in de buurt. Nu is het in Gambia niet anders dan hier ook ‘s nachts is er behoefte aan begeleiding.

Ons idee was in 2006 om bij voldoende middelen een kleine nieuwe kraamkliniek te bouwen. Vrouwen hoeven op het punt van bevallen dan niet met lokaal vervoer of ezelkar kilometers te reizen. Mede hierdoor zal de zorg aan zwangere vrouwen verbeteren, waardoor de sterfte van moeder en kind bij de bevalling zal afnemen. Het wordt een nieuw gebouw bij het bestaande healthcentrum. Er komt een ruimte die gebruikt wordt voor/na de bevalling. Via klapdeuren naar de bevallingsruimte. Maar ook heel belangrijk er komt een dokterswoning bij zodat de arts altijd beschikbaar is. Zo werken wij als stichting ook aan de millenniumdoelen.

Deze  offerte van  stichting bouwen is in euro’s 18.500. Locale jongens zullen door hun worden opgeleid. Een mooie start.  Bouw leerproject dat is wat we willen.Mede dankzij een donatie van G en S bouw konden we al in 2007 beginnen met de bouw. 

    

Foto’s van bouwploeg en van niets naar iets moois

  

12 november 2007, het is zover een officiële opening.

Samen met hoogwaardigheidbekleders, de mensen uit het dorp en wij als stichting hadden een dag om nooit te vergeten. Het complex was super. Mooier dan dat we überhaupt vooraf hadden kunnen bedenken. Er was een ruimte voor de vrouwen & baby,s voor voor/tijdens en na de bevalling, een lab en een dokterswoning. Alles keurig ingericht met spullen van oa. Babyhope die met de container vanuit Nederland vervoert zijn. Daarbij een solarsysteem t.w.v.euro 10.000 zodat er altijd licht en elektriciteit is.  Een groot feest voor zowel ons als de bewoners van het dorp Berending. Betere begeleiding geeft moeders en baby’s een goede start! Wat is er mooier dan dat wij als stichting samen met u hieraan hebben kunnen bijdragen?

Hieronder een impressie van de opening voor meer foto’s klik hier

      

      

Hier mogen we toch trots op zijn?

Goede Doelen Shop
Archief oude berichten
Volg onze groep
Direct bijdragen?
IBAN NL22ABNA0603016960
BIC ABNANL2A

Kinderhulp Gambia Veendam
KvK 02090601

Algemeen Nut Beogende Inst.
(ANBI) 81.50.09.288

gastenboek
Voor een reactie of om te lezen:

GA NAAR HET GASTENBOEK

contact
Fred en Ivonne Hulsebos
Pottenbakkersstraat 53
9646AP Veendam
The Netherlands

T 0598-625356
M 06-22483703

Info@kinderhulpgambia.nl