Berending irrigatie en schoon drinkwater

 

“Schoon drinkwater moet een mensenrecht zijn”

Twintig liter water per dag als mensenrecht en verbetering van de sanitaire voorzieningen. Alleen zo kan er een einde komen aan de grote kindersterfte in ontwikkelingslanden. Dat stelt UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde

Wat zijn de  effecten van gebrekkige sanitaire voorzieningen en het ontbreken van schoon drinkwater?

De menselijke schade door een tekort aan schoon drinkwater is groot. Jaarlijks sterven 1,8 miljoen kinderen aan diarree als gevolg van vervuild water of slechte sanitaire voorzieningen. Daarnaast gaan per jaar 443 miljoen lesdagen op school verloren. Zeker 50 procent van de bevolking in ontwikkelingslanden kampt met ziekten die rechtstreeks het gevolg zijn van vervuild drinkwater en slechte toiletten.

Daarnaast zijn het veelal de kinderen die uit een diepe onafgedekte waterput het water moeten halen. Gevolgen geen schoondrinkwater, risico van besmetting of steek door ongedierte (muggen) bij deze put  en daarbij is het erg zwaar werk. Dit moet anders!

 Stichting Kinderhulp Gambia heeft schoon drinkwater als duidelijk doel in haar hulpprogramma staan.

Bij de Upperbasicschool in Brufut (2006) maar ook bij de Pallum school in Berending (2007) is er bij de bouw van de school naast sanitaire voorzieningen ook direct een goed werkend en gesloten boreholesysteem inclusief pomp aangelegd dat werkt op zonnepanelen. Dit betekend eenvoudig en snel schoon drinkwater uit een kraan. Niet alleen voor de schooljeugd maar ook voor de omliggende bewoners.

        

Maar wij willen nog meer:

In november 2007 is er tijdens de opening van de school en kraamkliniek een ideeënbus door ons in het leven geroepen voor de bewoners van Berending. In maart bij het legen, was de grootste vraag van het dorp veel water voor de vrouwentuin en ook was er een grote behoefte aan nog meer schoon drinkwater. Wij als stichting hebben e.e.a. gecombineerd in 1 project en in januari 2009 is dit project geheel afgrond. 

Kinderhulp Gambia heeft in juni 2008 aan Flevotrading de opdracht verstrekt om te starten met de aanleg van een 40 meter diepe borehole. Deze borehole samen met een giga pomp en 14 solar panelen zorgt voor  schoon en voldoende (drink)water –  ca. 2000 liter per uur. Dit systeem is nu het kloppend hart van het irrigatie en schoondrinkwater project.  

Irrigatieproject t.b.v. vrouwentuin,Het water kwam uit diepe soms droge waterputten, erg arbeidsintensief en daardoor was er gewoonweg te weinig water. Weinig water voor irrigatie betekend minder oogst en dus minder voeding voor zichzelf of om te verkopen. In juni 2008 is men dus gestart met de borehole, daarnaast is de locale bevolking onder begeleiding van Fanny  gestart met het aanleggen van 6 betonnen bassins in deze giga tuin.Deze bassins dienen nu als buffer en men kan erg gemakkelijk het water er uit halen.

                          

        

Maar hoe komt t water nu in de bassins?  Dit moest via een zelf aan te leggen waterleiding systeem. In november 2008 hebben we zelf mogen aanschouwen dat het aanleggen van zo’n water systeem geen kattenpis is. Meer dan 1000/1500 meter werd er door de locale bevolking met de hand gegraven t.b.v dit waterleidingsysteem. Al deze handelingen zorgen ervoor dat 6 volle bassins met water verspreid over de tuin eenvoudig weer vol kunnen.  Daarnaast kan men een tuinslang aansluiten op de 6 kranen als bassins vol zijn. Op deze manier minder werk voor de vrouwen en meer water voor de tuin. Het enige wat men moet doen is de solar panelen stof vrij houden.        

                                

 

 

Het project vrouwenmoestuin/irrigatieproject in Berending werkt perfect, hieronder foto’s van de tuin begin 2009 met groente in aanwas en de vrouwen die hard aan het werk zijn. Met dank aan Mieke van den Heuvel.

         

Schoon drinkwater, vanuit de tuin zijn de waterleidingen door getrokken naar nog 2 plaatsen in Berending. Ook hier weer m.b.v. de hardwerkende bevolking en weinig tools. Toen wij in november 2008 weggingen stroomde het heldere drinkwater al. Helaas was er in november te weinig goede ethyleen slang en daardoor op 1 plaats te veel water in 1 x . We hebben Flevotrading de opdracht gegeven om in januari 2009 het project af te ronden. Dit door een drukvat aan te sluiten tussen de borehole en de leidingen om geen onnodig kostbaar water te verliezen. In december hebben wij verder een schema opgesteld met Pallum, het is of water voor de tuin of water voor drinkwater.  Beide tegelijk wil helaas niet of er is heel weinig druk. Maar met 5 uur/per dag de 2 taps open heb je voor 500 jerrycans schoon/ ofwel 10.000 liter drinkwater.  Dit is op dit moment ruim voldoende voor dit gedeelte van Berending.  De andere uren in de ochtend en later op de middag gebruik je t.b.v. de tuin. In januari 2009 werden de laatste handelingen verricht in Berending, dat betekende:de laatste 100 meters slang werden aangelegd, idem drukvat en laatste tap. Nu  heeft men schoon drinkwater uit een kraan en dat op 2 plaatsen in een gebied van 1 km. De vieze/open putten zijn nu verleden tijd!  Het totale project t.b.v. irrigatie en schoondrinkwater heeft  gekost  ca. € 17.500,–/18.000,– . Maar we zijn trots op het resultaat.

 

                                 

Goede Doelen Shop
Archief oude berichten
Volg onze groep
Direct bijdragen?
IBAN NL22ABNA0603016960
BIC ABNANL2A

Kinderhulp Gambia Veendam
KvK 02090601

Algemeen Nut Beogende Inst.
(ANBI) 81.50.09.288

gastenboek
Voor een reactie of om te lezen:

GA NAAR HET GASTENBOEK

contact
Fred en Ivonne Hulsebos
Pottenbakkersstraat 53
9646AP Veendam
The Netherlands

T 0598-625356
M 06-22483703

Info@kinderhulpgambia.nl