Berending hulp Healthcentrum

 

Berending (Kombo) ligt in een zeer mooie en groene omgeving: In het zuiden van Gambia en aan de rivier die de grens is met Senegal. Door deze rivier is het dorp wat afgelegen, zijn er geen tot nauwelijks voorzieningen.Geen stromend water, geen elektra en geen vervoer. Het dorp telt ongeveer 2600 inwoners.  Samen met Pallum  het dorpscomité  werken wij als KHG daar samen aan een betere toekomst.           

                
  
2005, Een valpartij laat in de avond hier in dit dorpje in de bush was het begin van een langdurige samenwerking. Vol goede moed kwam ik (Ivonne)  terecht  met een grote bult op mijn hoofd (en daarbij een hersenschudding) in het healthcentrum waar men enthousiast was maar geen tot heel weinig medische spullen had. Ik ging naar huis zonder koeling van mijn bult. Zonder dat mijn wond schoon was gemaakt. En let op, ook 2 paracetemol tabletten voor ons zo gewoon maar in het hele healthcentrum waren slechts 2 doosjes. Niet dat men mij niet wilde helpen, neen er was gewoon weg niet meer.  Dit  deed ons de werkelijkheid onder ogen zien. Hier moeten de mensen hulp hebben en we hebben actie ondernomen. Deze mensen verdienen het!        

                

   

Healthcenter       

Het betreft een klein bestaand healthcenter dat door Nederlanders (Marga en Kappie)  is gebouwd. Hier komen mensen uit de wijde omgeving. Het is voor velen de enige mogelijkheid van medische voorzieningen. Niet altijd is er voldoende aan medicatie en hier willen wij wat aan doen. Het mag toch niet zo zijn dat er malaria heerst en mensen zonder medicatie weg gestuurd worden of dat er geen hechtingsmateriaal of verband is. Dr yaya is er vroedvrouw en verpleegkundige en hij kan alleen mensen helpen als hij uiteraard de middelen heeft. Omdat ik me destijds schuldig voelde toen ik vroeg om 2 paracetamol tabletten zijn we spullen gaan inzamelen voor deze medischepost.         

                       

In 2006/2007 en 2008 hebben we in een volle containers heel veel verbandmateriaal, jodium, pleisters, verbandscharen, pincetten,sterilisatieapparaat, bloeddrukmeters, koortsthermometers etc. verstuurd. Verder veel vitaminetabletten, condooms en spullen voor de kraamkliniek in aanbouw. Thuis worden de spullen netjes in plastic bewaarboxen gesorteerd en in Berending is een container van KHG blijven staan die nu als opslagcontainer  dient.     

                 

Kijk je kunt in Gambia alles kopen  dus hebben  wij besloten voortaan een donatie te doen. Tijdens de opening van de kraamkliniek die we gebouwd hebben in 2007 is er bijvoorbeeld door KHG een donatie gedaan van euro 1000,–, hiervan heeft men een laboratoriumset tbv bloedonderzoek gekocht. Bestaande uit een microscoop – centrifugeset – hemoglobinetester en andere dingen. Binta de assistente heeft in 2008 haar studie afgerond dus er kan nu gelukkig dus sneller een diagnose gesteld worden.       

      

Ieder keer tijdens een bezoek nu nemen we babyvoeding, paracetamol, trekzalf en bijv. dampo mee. Kleine normale dingen maar tenslotte helpen wel alle kleine beetjes. Mocht u naar Gambia gaan denk ook eens aan het healthcentrum in Berending of aan een van de vele andere kleine kliniekjes. Alles is welkom! Uiteraard ook geld want medicatie kan deze privé kliniek alleen kopen als er ook financiële middelen zijn en van de geldstroom die de patiënten genereert tja das echt te weinig.  Dus……..wilt u helpen maak een bijdrage over op 60.30.16.960 en wij zorgen dat het goed terecht komt hier of in een andere healthcentrum.            

    

       

Goede Doelen Shop
Archief oude berichten
Volg onze groep
Direct bijdragen?
IBAN NL22ABNA0603016960
BIC ABNANL2A

Kinderhulp Gambia Veendam
KvK 02090601

Algemeen Nut Beogende Inst.
(ANBI) 81.50.09.288

gastenboek
Voor een reactie of om te lezen:

GA NAAR HET GASTENBOEK

contact
Fred en Ivonne Hulsebos
Pottenbakkersstraat 53
9646AP Veendam
The Netherlands

T 0598-625356
M 06-22483703

Info@kinderhulpgambia.nl