Brufut 2005

Ons Schoolproject Upper Basic school Brufut  wordt gesteund door de Wilde Ganzen!

16 september 2002 de datum dat de Upper basic school een feit is. Meiden mogen nu ook gratis naar school en door deze groei wil men ook een vervolg mogelijkheid aanbieden. Leuk dat men een school opricht maar het belangrijkste werd vergeten een eigen plek en het hebben van andere voorzieningen! Tijdelijk onderdak dan maar bij de lagere school die ook al over vol zit en de regering gaat tz wat nieuws bouwen. Tot op heden september 2005 is die school nog steeds niet klaar en dit kan ook nog wel eens heel lang gaan duren. Hulp was dus nodig voor de nu 841 kinderen. Hier onder de kennismaking en hoe wij er toe gekomen zijn om eea te realiseren. Een lang verhaal maar we willen u niets onthouden!

 

Mei 2004, afgelopen maart zijn wij tijdens ons bezoek aan de vrouwen van Busumbala in contact gekomen met Mr. Jabbi. Mr. Jabbi is hoofdleraar van de Upper Basic School in Brufut. Hij stelde ons voor om bij een volgend bezoek aan Gambia eens zijn school te bezoeken. Wij hebben dit toegezegd en in mei zijn wij er ook daadwerkelijk geweest. Een 1e ontmoeting met grote gevolgen! Wij hadden dit keer niet meer bij ons dan een doos met pennen, wat sportshirts en een bal.

De Upper Basic School zelf heeft nu geen eigen plek maar vindt zijn onderkomen in de Basic school van Brufut. Uiteraard met de daarbij voor ons onbegrijpelijke gevolgen. Eén daarvan is te weinig klaslokalen en daarom gaat men in ploegen naar school. Wanneer de Upper Basic school kinderen gebruiken maken van de lokalen dan gaan de andere kinderen of naar huis of ze krijgen buitenles. Te weinig lokalen betekend dus minder eenvoudig nog minder lesuren. Buiten dit feit is ook het meubilair voor de grote kinderen 15 jaar of ouder echt veel te klein. Maar men klaagt niet want naar school gaan is niet verplicht dus ben jij een van die kinderen die wel het geluk heeft om hier te zijn dan zeur je niet over een te kleine tafel/bank. Ondanks het delen van de ruimtes zie je ook wel anderen dingen die beter kunnen denk daarbij aan Kinderen in een klas met maar 2 lesboeken voor allemaal , hoe bestaat het.

In  (2004) zitten er 563 kinderen op de Upper basic school (276 jongens en 287 meisjes) de verwachting is dat er in 2005 maar liefst 515 kinderen bijkomen. Nu al geen ruimte dus dan al helemaal niet en de regering heeft een toezegging gedaan van 12 klaslokalen. Rekent u zelf maar uit 515 + 563 kinderen = 1078 kinderen en dat verdeeld over 12 lokalen dat is een overvolle klas dus 12 lokalen is echt te weinig!!

 

Oplossing/ het begin van onze hulp.

Samen met Mr. Jabbi zijn wij naar de nieuwe locatie gereden en daar staat nu alleen een oud school gebouw waar met gemak 4 lokalen in kunnen. Niet slopen maar renoveren riepen wij direct en omdat men daar het geld er niet voor heeft is dit ons volgende project!Op het terrein staat tevens een droge diepe waterput maar daar zal nooit water meer uitkomen. Meer dan 1000 kinderen en geen water dat kan niet en daarom willen wij bij voldoende financiën ook een waterpomp aanleggen.

 

 
 

Vervolg

December 2004, een 2e bezoek aan de school. Het oude gebouw staat er nog slechter bij als voorheen en moet echt opgeknapt worden mede daar er op dit moment leerlingen in noodlokalen les krijgen. De lokalen zijn gemaakt van de dakplaten van het te renoveren gebouw en aan de zijkant staan wat rietplaten. Echt een noodvoorziening en zolang de regen weg blijft een uitkomst maar wat in juni? Vorig jaar op deze school nog 563 kinderen nu al 841 en de nieuwbouw door de regering is nog lang niet klaar. Tjonge jonge wat nu?

Hulp gevraagd dus en wij hopen hier te realiseren in 2005:

  • 4 extra klaslokalen door gebouw te renoveren
  • 1 opslagruimte
  • 1 toilet
  • lerarenkamer voor 23 leraren
  • 1 kamer voor Mr. Jabbi de hoofdleraar
  • Watervoorziening

De bedoeling is om zoveel mogelijk zelf te doen met mensen uit de buurt dit drukt de kosten. Wij zijn er natuurlijk geen maanden maar helaas maar 2 of 3 weken dus of dit allemaal gaat lukken zoals wij het graag willen? Wij zullen zien maar hier ligt voor ons een grote uitdaging. Wij blijven u op de hoogte houden.

De offerte is aangevraagd en als het benefietconcert genoeg centjes opbrengt dan wordt e.e.a. eind maart 2005 realiteit.

Verder was er een indrukwekkende kennismaking met Lamin uit Grade 8. Hij is 19 en ernstig lichamelijk gehandicapt. oa. schrijven gaat hem moeilijk af maar hij kan het wel maar heeft een uitstekend stel hersenen. Wij vonden het geweldig dat hij onze naam nog wist maar het mooiste was dat hij nog precies wist hou eea te schrijven. Ivonne had hem in mei misschien maar 5 min gezien/gesproken .

Omdat hij slecht uit de voeten kan zonder hulp vroeg hij of wij op de een of andere manier een elektrische rolstoel voor hem kunnen regelen. Wij gaan ons best doen voor hem.

Het geld is er!

6 maart 2005 hebben wij voor deze school een benefietfeest georganiseerd waarvan de entree naar deze school is gegaan? met de andere giften, club van 100 etc. hebben we in totaal  maar liefst   € 7.167,45 opgehaald en dit bedrag gaat naar de renovatie.

Maart 2005, Mede dankzij de mooie opbrengst en de aanvulling van Wilde Ganzen konden wij mooi nieuws brengen op deze school. Niet even vlug zeggen we gaan bouwen neen ook daar gaat het officieel. Wij hebben oa. een bezoek gebracht tezamen met Mr. Jabbi aan de alkalo (burgemeester) van Brufut en het dorpscomité. Dit omdat ook zij op de hoogte gebracht moeten worden van wat er in hun dorp gebeurd en vol trots kregen wij hun zegen. Radio Gambia heeft er een verslag van gemaakt en al met al een hele indrukwekkende gebeurtenis die ons nog lang zal heugen. Het dorpscomité had voor de vrouwen een mooi geschenk en wel een Afrikaanse jurk met toebehoren op maat.

Daarna naar het Departement of Education, tja ook zij moeten toestemming geven en behoren te weten wat er staat te gebeuren, een hele officiële gebeurtenis maar ook zij gingen akkoord en hebben zelfs beloofd dat er  binnen 1 jaar stroom zal komen op de school! Brufut zal daarna een van de weinige niet privé scholen zijn waar straks computerles wordt gegeven!

Na alle goedkeuringen en officiële handelingen hebben wij op 29 maart een officieel contract opgesteld tussen Kinderhulp Gambia en de school mbt de renovatie van de school en wie waarvoor verantwoordelijk is. Hoe de kosten verdeeld worden en hoe er betaald wordt.  10 juni 2005 dient alles klaar te zijn. Na deze formele gebeurtenis zijn ze die zelfde avond nog begonnen met het verwijderen van het oude dak op de school. Wij  hebben op dat zelfde tijdstip onder belangstelling van velen de 1e mango boom geplant op het terrein van de te renoveren school. Na ons volgden, Greet en Paul – Theo en Miep maar ook zus Annamarie.

Voordat wij naar huis gingen zat de nieuwe ijzeren dakconstructie met  daartussen  het hout al weer op de school. Als je ook kijkt dat alles echt met de hand gaat er bijna  geen of slecht gereedschap is (ze zagen bijvoorbeeld hardhout met een botte zaag)  of dat er bijv. geen cement te krijgen is in Gambia dan mogen we zeker niet klagen in welk tempo er gewerkt wordt. Grote KLASSE  en wij hopen echt dat 1 juni alles klaar is conform plan. Via onze correspondenten ter plaatse zullen wij u via actueel wekelijks op de hoogte houden mbt de stand van zaken.

 

Juni 2005, wij krijgen het mooie bericht dat de school conform planning gerenoveerd is. We hadden via internet al wat vorderingen gezien maar het overtreft alle verwachtingen wat een verschil. Wij willen bij de opening zijn dus 10 juni pakken we het vliegtuig!

Echt toen wij 14 juni ivm de officiële opening  voor het eerst bij de school aan kwamen wisten we niet wat we zagen en dat in 2,5 maand tijd, klasse!! Tja het werd ons even te veel je begint aan iets maar als het resultaat er dan is tja. Mede daar dit ook ons 1e grote project is.

Toen wij ons eigen logo op de voorkant van de school zagen met daarbij onze namen waren we geloof ons heel erg trots. Niet alleen op ons zelf maar ook op de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt. Sponsoren, vrienden, de locale mensen die de renovatie gedaan hebben en Mr. jabbi onze coördinator en onze opzichters/correspondenten  Theo en Miep Broos. Samen kun je meer en dat blijkt wel uit dit mooie resultaat. Lieve mensen die geholpen hebben bedankt! Together we are strong!

De opening

Het was ook een geweldige ervaring, zoveel genodigden met net zoveel toespraken het hoort erbij. Dansen en een rondleiding maar uiteraard ook het lintje knippen. Te veel om op te noemen maar in onze Afrikaanse dress voelden wij ons helemaal op ons gemak al ging Ivonne’s toespraak in het Engels met bevende handjes! Ook dat doe je tenslotte niet dagelijks!

    

voor alle foto’s aangaande de totale renovatie en opening en het resultaat verwijzen wij u graag naar de speciale foto pagina.

Tijdens deze week zijn ook de spullen uit de container gehaald speciaal voor de school, denk aan de computers, typmachines, naaimachines, school en sport spullen, schoolborden, en ook veel kleding en schoenen voor de leraren. We zullen het maar niet hebben over het ondergoed speciaal door Fred uitgedeeld voor de leraressen.

Een vruchtbare en indrukwekkende week maar we hebben ook gezien dat we nog heel veel moeten doen.

 Toekomst

Zo moeten de computers nog geïnstalleerd worden met Windows erop en is er geen stroom, gelukkig neemt Broos – Oud Gastel

dit voorlopig onder hun verantwoording. Met C1000 kom je verder! Klasse.

Verder hebben wij gezien dat er nu maar 1 nood toilet is en dit voor 24 leraren en voor 841 kids , dit kan niet dus voor de toekomst. Spoed dus voor ;

  • 2 toiletgebouw met 10 toiletten incl stromend water en septietank
  • Goede gesloten watervoorziening op zonenergie, voorzien van tap! deze voor goed en gezond drinkwater.
  • een gebouw opknappen dat dienst gaat doen als bibliotheek en lees/lerarenkamer, incl. boeken.
  • een grote moes/groentetuin

De offerte is aangevraagd bij Stichting Bouwen, die in Gambia zeer actief zijn en door de locale mensen eea uit laten voeren. Wij hopen december 2005 het geld bij elkaar te hebben om eea te verwezenlijken, wij gaan er voor en U?

wordt vervolgd!……..

Goede Doelen Shop
Archief oude berichten
Volg onze groep
Direct bijdragen?
IBAN NL22ABNA0603016960
BIC ABNANL2A

Kinderhulp Gambia Veendam
KvK 02090601

Algemeen Nut Beogende Inst.
(ANBI) 81.50.09.288

gastenboek
Voor een reactie of om te lezen:

GA NAAR HET GASTENBOEK

contact
Fred en Ivonne Hulsebos
Pottenbakkersstraat 53
9646AP Veendam
The Netherlands

T 0598-625356
M 06-22483703

Info@kinderhulpgambia.nl