Laatste nieuws!

Kinderhulp Gambia

Stichting KinderhulpGambia facebookpagina is de pagina waar het laatste nieuws op komt te staan van stichting Kinderhulp Gambia. Hier blijft u up to date mbt wat er voor maar ook achter de schermen gebeurd. www.kinderhulpgambia.nl is de moedersite.
Ivonne Hulsebos Janssen
Ivonne Hulsebos Janssen10/12/2017 @ 11:54
Baby Fatou 1 jaar later

Terugblik, Dec 2016.

Toen we in het healthcentrum waren van Fatou Gaye kwam er een oudere dame binnen met een pas geboren mooie baby die Fatou heet. Meisje was 2 weken en nieuwsgierig als ik ben vraag ik waar is moeder. Mijn eerste tranen vielen toen ik het trieste verhaal hoorde dat moeder overleden is 4 dagen na de bevalling. Ze had tijdens de bevalling een astma aanval en hoge bloeddruk en na 4 dagen is dat haar fataal geworden. Bah wederom besef ik me maar weer al te goed dat ik in Gambia ben.

De lieve oma begreep ik had laatste jaar al veel pech, haar man en zoon overleden en nu haar dochter. Hoeveel kan je als mens aan? Daarnaast de taak om voor de baby te zorgen met amper inkomsten. Borstvoeding is er niet en poeder is te kostbaar 10 euro per week en dat verdien je hier niet eens met een baan. Wat is de toekomst van kleine baby Fatou bedenk ik me maar oh wat heb ik een medelijden met deze vreselijk sterke vrouw. Wat zou ik graag iets voor haar doen.

Zie de ondervoede kinderen in kubuneh voor me die destijds 2012 door ons geholpen zijn maar ik besef me ook Ivonne je kunt niet ieder kind hier redden helaas. Als oma t verhaal verteld komen ook bij haar de tranen en ik moet het proberen los te laten hoe moeilijk ook. 10 euro per week mmmm.

Dit verhaal kwam bij veel mensen binnen en leverde als snel 400 euro op. Genoeg geld op om direct blikken babymelkpoeder te brengen. Dit elke 3 maanden opgevolgd.

Zo blij om want ondervoeding / slechte start kan leiden tot allerlei ziektes maar ook tot afwijkingen aan botten.

Nu 1 jaar later
Tijdens mijn laatste bezoek 48 blikken baby pap gekocht a 220 dls is 4 euro . Hoop geld maar je stopt niet halverwege toch? Ze kan nu vooruit tot april! Met elkaar hebben we baby Fatou een goede start gegeven en oma ontzorgd. Dank jullie wel.

Baby Fatou was deze ochtend net voor haar vaccinaties geweest en minder actief dan in september. We weten dat het goed gaat en ik ben ook in deze blij dat we de brug mochten zijn tussen de sponsors en oma/baby Fatou.
   View on Facebook
Ivonne Hulsebos Janssen
Ivonne Hulsebos Janssen08/12/2017 @ 1:09
Dagje Berending,
op visite maar ook 2 kindjes zien met handicap.

7.30 uur in de ochtend op pad, dozen op halen in Brufut bij onze opslagcontainer. Onderweg rijst, thee en schriften kopen en dan via Brikama naar het zuiden. Berending dag.

In Berending heeft KHG al heel veel gedaan. School gebouwd, kraamkliniek, solar bij dokterspost, vrouwentuin met watersysteem op solar, rijst ontvlies machine en ook sponser(d)en we er veel kinderen.Alle mensen en/of projecten afgaan daarvoor is te weinig tijd dus we zijn selectief.

Goed we gaan eerst naar zoals wij ze noemen de blauwe ogen familie. Weer zijn ze verhuisd. Comound zoekertje is het bijna. Reden verhuizing, eindelijk is moeder verlost van een geweldadige dominante man met losse handjes. Moeder en 2 dochters zijn doofstom maar hebben allemaal diep blauwe ogen. Zo mooi. De 2 meiden gingen jaren geleden op kosten van khg naar de dovenschool totdat het van diezelfde brrr vader niet meer mocht. Na wat rond vragen hebben wij ze gevonden al is de oudste dochter die bij vader nu woont niet te traceren.
Moeder is blij dat er geen geweld meer is maar in Gambia is verlaten worden door je man niet zo normaal als bij ons. Ze heeft tijdelijk onderdak via de Alkalo srt burgemeester. Wel zie je dat ze niet goed in hun vel zaten.Angstig zelfs . We delen kleding, thee en schriften uit en body lotion en echt alles is daar welkom. Slechts 2 matrassen op de grond en in een hoekje een bergje kleding Helaas konden we de rijst niet achterlaten want vader kwam tot 3 x toe voorbij en het afgeven zou betekenen dat hij het later in beslag neemt en dat is niet de bedoeling. Vader kwam zo gefrustreerd/ruzie makend langs we mochten zelfs niet bij zijn kinderen komen nou ja zeg. Moeder en Awa vluchte ook huilend naar binnen bah.

11 uur intussen en we gaan echt via de hele smalle zandwegen met een fietser voorop die ons de weg wijst naar Wim die sofrallodge hier heeft. Daar zouden 2 mogelijke orthopedische patientjes zijn met hun moeder. Ze staan al in de bekende lijst en Berending is en blijft speciaal. Ze zaten helaas al 2 uur te wachten. Ben er blij om dat ze er veel te vroeg waren want dan zijn ze serieus. Na weer het verhaal van tekst en uitleg mbt mogelijke bedoeling kijk ik als eerste naar Omar.

Omar
Hij is 4 jaar en echt een dondertje. Echt mag t niet hard op zeggen misschien maar hij moet geholpen worden dit grappige kereltje met zijn grote ondeugende ogen. 2 klompvoetjes, kan er oplopen via zijkant voeten maar niet lang op staan dan valt hij om. zijn moeder heeft heel crea bea srt schoentjes gemaakt zodat hij zijn voeten niet te veel kapot loopt. Wat me ook opviel is dat zijn polsjes ook niet helemaal oke zijn. Mmm zie het vaker deze combi maar hoe het komt? Maak wat fotos voor het team tzt.
Navraag vandaag bij een Ned orthopeed op strand die gewoon op vakantie hier is (toeval bestaat niet) leerde me dat het arthrogryposis mogelijk is. Bij de geboorte al standafwijking van meerdere gewrichten.. Als oude rot in het vak(82) schat hij in na zien div. fotos dat hett te opereren valt. Geeft me hoop.

Dan Lamin 1 jaar,
cry baby haha heeft duidelijk iets met zijn onderarmpjes. goede grijpkracht en ook hier moeten we kijken of er iets mogelijk is. Hij is bang heel bang voor ons als toubab en mogelijk komt het ook door het lange wachten. Er is dus iets met zijn onderarmpjes. Vergroeiing of missen van ellepijp of te kort onderarmpje. Vingers functioneren goed.

Ook hier beloven we niets maar ik hoop ze te mogen voorstellen aan het team. Ik geef ze nog wat kleding mee en Omar omdat hij naar schoolgaat een rugzak die bijna nog groter Is dan hij zelf is. HIj was er super blij mee. Rits open en dicht en zijn oogjes werden van trots nog groter. Ben ook trots op zijn moeder want hij gaat gelukkig naar onze kleuterschool in het dorp haha ipv thuis hangen

Terug via het dorp en op de kleuterschool die Khg in 2007 gebouwd heeft is het dak vervangen. Kijk dit is zoals wij het bedoelen selfsuporting.kinderen waren al uit school helaas.

Laatste stop is fam Badji. Malang is in 2005 aan klompvoet in Dakar geopereerd en heeft via onze stichting ook 2x al een bril -14 gekregen.
2018 weer een nieuwe heb ik hem beloofd.
Zijn vader ooit hoge pief bij politie is blind maar als ik hallo zeg uit het auto raam zegt hij heeeeeel enthousiast ohhh Ivonne is there. Ook herkent hij MartineCats nog. Moeder zit met haar jammeh shirt aan mmm ja deze familie is jola en support nog steeds de oude president blijkbaar zoals velen in het dorp.
We kletsen gezellig en delen kleding, schriftjes en rijst uit. Ze waren er super blij mee. De voorzitter vd vco gemeente raad zeg maar wil graag volgende keer met ons rond de tafel over de tuinen enz.
Zet t in de agenda nu eerst n andere missie.

Via de rode zandwegen verlaten we het dorp.

Wim van Heeswijk bedankt voor je hulp.
1 1 1    View on Facebook
Ivonne Hulsebos Janssen
Ivonne Hulsebos Janssen07/12/2017 @ 0:06
Weer een deur die open is gegaan.

Vorige week hebben jullie al kunnen lezen dat we met de nieuwe direkteur en het managment gesprokken hebben van het SKGH ziekenhuis. Ivm samenwerking en beddencapaciteit zouden we een vervolgstap maken. Vandaag is het zover.

Vroeg op pad want de file problematiek speelt hier helaas ook. Niet normaal dat er in zo'n korte tijd zoveel auto's zijn bijgekomen en wat een smog. Ook omrijden heeft geen nut meer want ook de zandpaden lopen vol met auto's. Precies 9 uur dus mooi op tijd waren we gelukkig in Serrekunda. Sankung onze contactpersoon hoofd HRM stond al bij de poort maar Babucar Saine die ook in het managment team zit was al op pad. Onze afspraak vergeten? Neen hij was iets heel belangrijks aan het regelen. Excuus enz

Wachten hier verveelt geen moment de ambulances rijden af en aan. Het is een komen en gaan van lopende mensen in heel veel mooie kleurige kleding bij de ingangspoort van het ziekenhuis. Personeel, patienten enz. Sankung hoofd HRM staat hier dus ook en is een srt van prikklok geworden. Hij kent blijkbaar alle 525 medewerkers en registreert bij de poort hun naam en tijd van binnenkomst. Duidelijk is dat te laat komen ( 1,5 uur soms) door het nieuwe team niet geaccepteerd wordt - ik vind t bijna uniek voor Gambia. Het personeel moet er ook duidelijk aan wennen en Sankung de HRM man maakt op deze manier merken ook wij absoluut geen vrienden.

1 uur later dan verwacht vertrekken we gezamelijk naar RHT Regional Health Team van dit district. 725.000 mensen vallen onder dit distict en ook dus het SKGH ziekenhuis.

Babucar Saine opent daar weer een deur mbt de samenwerking en men laat ons zo tenminste zien dat men dus oprecht samen iets wenst te doen. Hij stelt ons voor, geeft ons doel aan maar ook waar het SKGH (ziekenhuis) management tegen aanloopt als alle teams komen opereren. Ze moeten zelf ook capaciteit overhouden. Als een orthopdisch team besluit te komen betekend dit te langdurige) bezetting van de bedden. Hierdoor kunnen ze zelf omdat ze maar 22 bedden hebben voor chirurgie enz. geen noodgevallen doen . Komt er een gevalletje dikkedarm ik noem maar iets of n ander spoedgeval dan kan je niet zeggen pech want we hebben geen bedden.

Dus vraagt hij om medewerking. Opereren kan in SKGH, tot men stabiel is opvang ook geen probleem, dan is zijn voorstel de patientjes te verdelen. Veel zorg zo stelt hij is er niet echt nodig in de andere ziekenhuizen. Puur controle en mogelijk medicatie 4 tot 6 weken. Dan gips eraf en dan volgt het thuis traject. Men heeft geen ervaringing in de orthopdie elders dus er zal wat kennis overdracht moeten komen. Banjul wordt afgeraden ivm te groot en te complex.

De regionale directeur health services Sankareh luistert aandachtig en biedt samen met een dame van wie ik de functie even vergeten ben hun medewerking aan. Ze willen graag samenwerking en zeggen ze er zijn 2 andere ziekenhuizen Sukuta en Fajikunda die genoeg beddden over hebben want hun operatiekamers hebben geen materialen om te opereren. Ze zijn ook heel direkt ze zouden graag deze operatiekamers gebruiken en willen me graag een lijst sturen met wat nodig is. Snap het oom wel deze vraag maar heb je ook artsen denk ik ?

Ik wil van alles maar maak ze heel duidelijk, wij zijn een kleine stichting en laten we eerst maar eens doen waarvoor ik kom en alles stap voor stap. Het is een tactisch spel en ik beloof niks wat ik niet na kan en wil komen. Het is en blijft een vraag cultuur maar al doende leer je ook hier mee om te gaan.

Ik wil in het belang van iedereen, de kinderen op de 1e plek, de Nederlandse artsen, kinderhulp Gambia, het ziekenhuis, Gambia zelf enz dat de pilot in het 1 kwartaal als streefdtum slaagt en geef aan I Have a dream and together we are strong. Het MOET gewoon lukken en goed gaan.

Ik maak ze ook duidelijk ik wil graag zsm een M.O.U / samenwerkingsovereenkomst en of eerst een brief of mail vooraf dat we welkom zijn overhandigen aan de werkgroep orthopeden overzee. Geen probleem - komt in orde vanuit zowel SKGH als regio kantoor. Eindelijk denk ik dan. W ij moeten zelf via de mail onze gegevens sturen en ik heb email adressen uitgewisseld en ook Henri onze man van de werkgroep die erg goed is in dit srt dingen direct voorgesteld. ik ben die bekende brug! Men gaat ook zorgen voor een lijst met data's en ik heb mijn voorkeur voor begin maart aangegeven. Heel en echt heel duidelijk heb ik gemaakt dat ik graag snel responce wenst want tijd is er al genoeg verspeeld door wisseling van directie. Ze waren het met me eens.

Heb veel vertrouwen in Baboucar die master is in health administration en veel ervaring heeft opgedaan in veel andere delen vd wereld. Zijn manier van actie reactie en serieusheid bevalt me. Ik hou uiteraard vinger aan de pols.

Visite kaartjes uitwisselen groepsfoto en het voelt goed. Terug naar ziekenhuis en in de middag kijken we op uitnodiging mee met de Gambian clubfoot organisation die een 5 daagse training geeft van gipsen in etapes ipv opereren van klompvoeten. Deze organisatie heeft een Nigiraanse dr overgevlogen die nu woont in Amerika en die deze techniek overal al in West Afrika toepast.

Veel kinderen met klompvoeten gezien in de vergader ruimte die nu tijdelijk opleidings/behandelruimte is. Kinderen die al behandelt zijn voor de 1x deze week want ze zaten al in het gips. Ook bij een kindje meegekeken. De dr legde alles heel rustig en goed uit aan het Gambiaanse team . Ik heb geen medische kennis en het zag er bij het zetten van de voet in de juiste stand en dan het gips er om heen erg pijnlijk uit. Kreeg van dr. Olayinka O. Adegbehingbe die volgens zeggen een expert op dit gebied is een boekje mee en hij zou graag als de Nederlandse artsen komen ook in Gambia zijn. mmmm ik doe geen toezegging ben de brug haha. Eerst ons eigen ding doen!

Wat me wel opviel is bijv. men had veel gips gekocht( ga ik tzt voor schooien her en der in Nederland dus als jullie wat weten...) ze leggen het dus ook aan maar er was geen schaar of zaag om het gips te verwijderen dus werden de kinderen in een emmer water gezet tja..... Maakt ook wel weer duidelijk dat er een tekort is aan alles. Dit betekend ook dat we tzt alles mee moeten nemen.

Dr Olayinka wil graag met ons op de foto en hij kan zo ook even een pauze nemen. Ik hoop dat deze techniek werkt maar of je zoiets kunt overbrengen met een 5 daagse workshop mmmm maar nogmaals ik ben een leek in deze.

Heb deze reis gedaan wat ik kon doen in Gambia mbt contacten leggen en de brug zijn tussen de orthopeden en het ziekenhuis in Gambia .Ja ea vergt tijd maar ook vandaag is mij verzekert een afspraak bij ministerie van health is geen probleem.

We gaan namelijk pas van start als alles goed en veilig geregeld is en het moet ook echt uitvoerbaar zijn. Goed fudement! Maar we hebben gelukkig al wat open deuren .
   View on Facebook
Ivonne Hulsebos Janssen
Ivonne Hulsebos Janssen05/12/2017 @ 1:19
deel 2kartong
voetbal shirts Znc 2e leven en nog een patient zien in Guyur

Na een indrukkwekkende ochtend van kindjes zien (zie eerdere verhaal) gingen we het dorp Kartong zelf in. Al een tijdje vroeg het locale voetbalteam begrepen wij om shirts. Kinderhulp Gambia krijgt regelmatig afgeschreven voetbal shirts en dit keer krijgen de voetbal sets van ZNC uit Zuidbroek een 2e leven.

Niet alleen de boys maar ook de buurtvrouwen dansen mee uit dank. Altijd leuk! Bij Binta vallen de borsten gewoon uit haar shirt maar this is Gambia en no problem. Wij dansen ook nog even mee en geven de kinderen die toegestroomd zijn en alle andere aanwezigen na de gezelligheid nog een waterfes van join the pipe. Iedereen blij en vreugde en verdriet liggen vandaag heel dicht bij elkaar. Dit soort momenten heb je ook nodig geloof me om de verschrikkelijke dingen op te vangen.

Door naar het dorp Gunyur.Jeanette buyshofman die daar een groot gedeelte van het jaar woont heeft n mooi huis midden in de schitterende natuur. zij heeft ook n jongeman aangemeld tijdje terug en ze heeft ook nog eens dozen vol vebandmateriaal enz. Veel kontakt gehad via facebook maar nog nooit elkaar in het echt gezien. Nu is het moment daar.

We zitten heerlijk in de schaduw onder een grote boom want de temperatuur loopt hier op op naar schatting 38 graden. Kletsen want en bij de wonjothee komt zelfs een heerlijke Nederlandse stroopwaffel haha. Zo slecht is het leven in Gambia niet hoor.

We bekijken de dozen, krukken en zelfs een rollater die ze beschikbaar stelt. Nu gaat t even naar de opslag om het daar een volgende keer goed te sorteren van wat kan naar waar. Dank je welj JeanetteHofman. Nu is het tijd voor Edrissa van rond de 20 jaar. Tot zijn 6e levesjaar was hij een gewoon kind. krijgt dan net als ieder kind in het dorp een injectie in zijn heup/bovenbeen. Kon daarna niet meer lopen en zijn ouder sloegen hem daarvoor zelfs. Arme kind kan er toch niks aan doen. zijn pols is vergroeid links en ook loopt hij mank. Destijds zei ziekenhuis Banjul je kan krukken krijgen - meer kunnen we niet doen,. Martine heeft pols bracen en we kijken of dit werkt ja dus. spalkzorgt voor stevigheid en geen kromme vergroeing. Ik herinner mij in 1 x een oefening van Birgitte de Duitse fysio. Hand op een doek leggen en net doen of je tafel afveegt en dan je pols met je andere hand naar beneden drukken. Hij gaat er aan werken want de pols moet niet vast komen te zitten.
Tijdens het lopen zie je duidelijk hij loopt mank en op de rontgen fotos zie je een beenlengte verschil.Zorgen dat spieren niet stijf worden is 1 mbt ook heup/benen Zijn case moet tzt bekeken worden schatten we zo in.

Hele gezellige middag hier gehad en vol bepakt (Mis mijn oude Nissan) gaan we richting Brufut om daar alles in de opslag te doen

Daar het al laat is en bijna donker gaan we vol stof lekker eten want morgen is het weer meeting dag in SKGH ziekenhuis.

Met MartineCats, OusmanJallow, Jos OldeNordkamp en Betty OldeNordkamp.
2 3    View on Facebook
Ivonne Hulsebos Janssen
Ivonne Hulsebos Janssen04/12/2017 @ 9:08
Veel verborgen ellende in kartong

Al vroeg op pad met Martine Cats, Ousman Jallow, Jos Olde Nordkamp en Betty Olde Nordkamp (Vemde Travel) richting Kartong wat direct grenst aan Senegal in het zuiden.

Na dat Betty die medische achtergrond heeft de arm van Ousman haar moeder verbonden had die gevallen was op de compound vd week vertrokken we 45 min later dan gepland uit Brufut.

No problem want wat is tijd? Via de recht toe recht aan asfaltweg passeren wij diverse politie postjes , ruiken de visgeur van Tanji het vissersdorp en komen in een steeds groener wordende omgeving. 45 minuten later staan we in het meest zuidelijke dorpje van Gambia Kartong dat grenst aan senegal.Heerlijk echt Afrikaans dorp aan de rivier en ook nog eens aan zee.

Ria onze kontakt persoon hier had al om zich heengekeken in het dorp en wat patienten aangedragen. Mensen vroegen al een tijdje aan haar wanneer komen nu de dokters en het is dan wel zo fair om eerlijk te zijn en ze ook geen valse hoop te geven. Stand van zaken uitleggen , respect en vooral open en eerlijk zijn is zo belangrijk.

Kijk orthopeden kunnen geen neurologische problemen opereren en omdat ik sowieso Ria al beloofd had een keer langs te komen was het nu tijd om kennis te maken. en de mensen bij te praten.

Bij wat eens een goed healthcentrum was in Kartong spreken we af. 10 jaar geleden was ik hier eens en nu helaas vergane glorie zo jammer. Geen dokter of verpleegster te bekennen maar wel mooie opgemaakte bedden en heel veel zonnepanelen onder een dikke laag stof. Mmm zo gaat dat vaak als sponsoren vertrekken.

Diverse moeders of verzorgers zitten vol verwachting te wachten. Goed ik leg uit (Ousman vertaald) wie we zijn en waarom we er ook zijn. we zijn geen dokters en we maken ze heel duidelijk dat er ook geen wonderen verricht kunnen worden.

Wat ik wel zie zijn lieve radeloze ouders en ik weet ook al oh hier gaan mensen teleurgesteld worden. Voorzichtig zijn dus. Ook hier had Dick van der Schaaf van de WOO al wat tips gegeven .Ivonne kijk voorzichtig of iemand kan staan, wat kunnen ze wel of niet en of er spierkracht is enz.

Na het voorstel rondje en de uitleg beginnen we met Buba, gelukkig is Betty mee want haar expertise is welkom. Ik ben geen dokter en zeg ook elke keer om het woord ook hier maar te herhalen ik ben de brug tussen hun en het Nederlandse team. Maar ook dat nog lang niet alles rond is enz.

Buba

Buba 4 jaar is n schatje , kijkt ons allemaal angstig aan maar we proberen beetje bij beetje zijn vertrouwen te krijgen. zoveel blanken om je heen is ook schrikken. We verhuizen daarom maar even naar een onderzoeks kamer.

Vanaf zijn geboorte zijn zijn beentjes slap, geen been lengte verschil en zover Betty kan zien geen openrug. Triest verhaal weer want moeder was tiener toen ze hem kreeg en heeft dit schitterende kereltje in de steek gelaten. iemand in het dorp zorgt voor hem en hij staat soms in een ton en krijgt locale kruiden om hem mogelijk spierkracht te geven. Bij andere was dit al een paar keer gelukt dus waarom zou het niet lukken bij Buba? Wat blijkt hij kan wel kruipen. Dick van de werkgroep orthopeden overzee zei destijds mogelijk heupprobleem omdat zijn beentjes raar lagen en vroeg of hij kon lopen? Nu blijkt uit zich zelf niet maar als we hem vast houden schuifelt hij wat rond. Hier moet men als de dokters komen maar eens naar kijken wat er nu echt aan de hand is .We beloven niets.

Mariamma

Dan Mariamma 11 jaar meisje was aan het koken vorig jaar en haar rok vatte vlam. ipv te koelen rolde ze haar in het vieze zand hier met alle gevolgen vandien. Het gebeurd hier zo vaak helaas. Brandwonden in Gambia is echt aan de orde van de dag . Wat moet dit kind een pijn hebben gehad. Nu zijn de brand wonden dicht alleen is de huid strak. Ze kan wel haar knieen gelukkig buigen. ik loop al langer mee in Gambia en heb helaas het al veel erger gezien. Hier geen brandwonden centrum of. Vaak is er zelfs geen flumazil bij de doktersposten of ook een gebrek aan kennis. Wel weet ik is er Aloe vera en honing en bij kubuneh helathcentrum deden ze daar fantastische dingen mee. Ik zeg tegen Ria en de vader er is een andere nederlandse stichting care for natural die heel veel kunnen op dit gebied. Heb ik toch iets voor dit kind kunnen betekeken gelukkig. Laten we hopen dat ze het advies opvolgen.

Awa

Dan is Awa aan de buurt mmmm 12 jaar zit in een rolstoel maar kruipt ook veel door het dorp over de zandwegen. Lopen gaat niet, 2 klompvoeten? Armen zijn spastisch en............... Awa loopt al sinds haar geboorte niet maar ik hoorde ook dat ze nooit gevaccineerd is. Moeder wilde dit niet zoals velen hier (ontwetendheid) en mogelijk zit hier al het probleem? terug kijken en iemand de schuld geven heeft geen nut men weet niet beter en ik weet ook niet of het polio is bijv. Mbt Awa zei Dick destijds na het zien van haar foto's til haar op bij de arm en kijk of ze loop nijging heeft, bij neen dan sry en fysio kan dan mogelijk iets doen maar wij helaas niet. Als we haar optillen is al gauw duidelijk dat dit echt een triest verhaal want helaas is ze geen patient voor de orthopedie. We gaan wel kijken wat we kunnen doen om het Awa zo aangenaam mogelijk te maken.. Hard de boodschap maar wel de werkelijkheid.

Nyara

Alsof het niet erger kan Nyara 12 jaar oud en tot haar 7 e levensjaar een gezond kind, ging naar school, speelde en kon praten. Dan wordt ze ziek en de ouders brengen haar naar de locale dokter in de casamas in Senegal. Ze gaat steeds meer achteruit en uiteindelijk komen ze maanden later pas in het ziekenhuis in Banjul waar men de diagnosse sikkelcel stelt. ik schrik en loop even weg naar buiten. Traantjes rollen want het komt dichtbij. via mijn zwager had ik al gehoord van deze ziekte maar wist nooit dat dit het gevolg kan zijn oh mijn god. Dit gun je niemand . ik dacht is alleen zware vorm van bloedarmoede met afwijking in de cellen maar begreep nu ook dat verlammingen afsteren organen en een srt beroertes ook het gevolg kunnen zijn. Ik leer elke dag hier. Goed de eerste schrik is weg en leg ook uit waarom ik naar buiten liep , ja ook ik ben niet van steen. Wat ik wel zie is een lachend meisje maar haar armen en benen zo verkrampt en gespannen. Dit is duidelijk niets voor de orthopeden maar bij wat voorzichtige testjes zien we wel dat ze met hulp haar armen en benen kan strekken. Bewegen en oefeningen doen is belangrijk lijkt ons . Ook hier gaan we kijken wat we kunnen. De tante van dit meisje huilt maar pakte me toch beet. Ze bedankt me wel 1000X terwijl ze ook weet dat we eigenlijk niets kunnen. Ousman mijn Gambiaanse pientere dochter zegt tegen de wederom zwangere moeder dat ze naar MRC moet gaan om haar zelf haar man en kinderen te laten testen. ze legt het in locale taal uit want als je iets preventief kunt doen. Top Ousi ben trots op je.

Ousman

Als we weg willen gaan blijkt de bekende tam tam zijn werk weer gedaan te hebben. Ousman Jabang midden 30 leraar komt aan met zijn rontgen fotos en een medisch rapport . oversea treatment orthopedische operatie nodig lees ik uit de brief van het ziekenhuis. heup probleem/atrose. Uit eigen ervaring weten Martine, ik en ook Ria bewegen is een must. Geven dat ook door maar niet zo dat het pijnlijk wordt.

Laat aub duidelijk zijn alles wat hierboven staat is geschreven door een leek op medische gebied maar ik schrijf op wat ik zie samen met Betty , heb de tips meegenomen van een Nederlandse ervaren orthopeed en doe navraag bij de ouders / verzorgers. geboorte en wat is er gebeurd , waar geweest enz. Je komt dan al ver . ik stel geen diagnosse want dat kan en wil ik ook niet. Ben alleen die bekende brug. Alles wordt ook geplaatst met toestemming! niet omdat we dit zo leuk vinden maar together we are strong en 2 weten meer dan 1.

Ja Ik voel me machteloos en ken me zelf goed genoeg dat ik nu niet 123 kan omdraaien en zeggen sorry helaas pindakaas. Neen ik kan deze lieve mensen niet in de steek laten daarvoor ben ik te veel mens. Ik kan ook niet toveren helaas. Hoe verder geen idee ik moet dit ook een plekje geven. Wederom besef ik hoe goed de medische zorg is in Nederland en hoe groot de verschillen zijn. Mijn hersens maken overuren, hulpmidddelen, fysio, verstoten worden, hopeloosheid van ouders maar nu ook van mij zelf.

1 ding weet ik wel ik moet iets doen voor deze kids! Maar wel iets wat realistisch is . Hier komt zeker een vervolg op want opgeven staat niet in mijn woordenboek.

tijd voor een stukje ontspanning in kartong dat lezen jullie morgen in deel 2.
3    View on Facebook
Goede Doelen Shop
Archief oude berichten
Volg onze groep
Direct bijdragen?
IBAN NL22ABNA0603016960
BIC ABNANL2A

Kinderhulp Gambia Veendam
KvK 02090601

Algemeen Nut Beogende Inst.
(ANBI) 81.50.09.288

gastenboek
Voor een reactie of om te lezen:

GA NAAR HET GASTENBOEK

contact
Fred en Ivonne Hulsebos
Pottenbakkersstraat 53
9646AP Veendam
The Netherlands

T 0598-625356
M 06-22483703

Info@kinderhulpgambia.nl